A Tokaji Borbizottság a borágazat fejlesztéséért, az ország hírnevének öregbítéséért

Agro Napló
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter megtartotta a tárca mellett működő szakmai testület, a Tokaj Borbizottság soron következő ülését. A legfontosabb téma a Tokaji Borvidéket érintő változásokkal kapcsolatos kérdések megvitatása, valamint az ezekhez kapcsolódó borágazati teendők áttekintése volt.

A tagok beszámoltak az eredetvédelmi szabályozás aktuális helyzetéről, megfogalmazták kéréseiket a tárca és a termékleírások módosítását szakmailag koordináló Bor Eredetvédelmi Tanácsának. Szó esett a Borvidék szerkezetátalakítási terveiről, melynek kapcsán a legkiválóbb szőlőalapanyagot biztosító területeket kívánják újratelepíteni, összhangban a világörökségi címből is fakadó tájrehabilitációs kötelezettséggel.




Fotó: Pelsőczy Csaba





Megállapodtak abban, hogy a következő időszak tervezési ciklusában a tárca különös figyelmet fordít a borászatok építési és technológiai beruházásainak támogatására, ez lehet ugyanis alapja annak, hogy a kisbirtokok számára megteremtődjön a lehetőség az új szakmai irányvonalaknak megfelelő minőségi borok előállítására.



Fazekas Sándor miniszter kiemelte: fontos számára, hogy a Tokaji Borvidéket a kiegészítő gazdasági ágak, a kulturális értékek együtteseként gondolják újra. Hangsúlyozta azonban, hogy mindez döntően a borászatok szerepvállalásán követhető majd nyomon. Fontosnak tartotta, hogy a szőlőtermelők jövedelme tervezhető legyen, a kistermelőket szakmailag segítsék az új típusú technológiai elvárásoknak való megfelelésben és a felvásárlókkal folytassák le a szükséges egyeztetéseket.



Kiss Eliza, a borágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos kiemelte, a Tokaji Borvidék egyik fontos missziója, hogy a kormányzat által teremtett lehetőségeket úgy tudja felhasználni, hogy az a többi 21 borvidék részére is pozitív és építő hatással legyen. 



A Tokaj Borbizottság elnöke, Molnár Péter kezdeményezésére a Bizottság egyetértett abban, hogy a minisztérium fővédnökként támogatja a Corvinus Egyetem és két borvidék (Tokaj, Eger) által a 2014 júliusában közösen megrendezendő 10. Nemzetközi Terroir Kongresszus előkészítését és szakmai lebonyolítását. Az ország számára is kiemelt presztízsű kongresszus sikere érdekében létrejön a tárcánál egy Koordinációs Munkacsoport Kiss Eliza vezetésével, amelyhez megfelelő forrást is rendel a miniszter. A Terroir Kongresszust eddig a világ legjelentősebb borvidékein rendezték meg, ahol a nemzetközi élet elismert kutatói, szakírói, véleményformálói jelentek meg. Így az eseménynek nem csupán tudományos és szakmai jelentősége van, hanem az ország hírnevét is öregbítheti, amely kiemelten fontos borszakmai kérdés.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új támogatás segíti a borászokat

Új támogatás segíti a borászokat

Az Agrárminisztérium 1,6 milliárd forintos keretösszeggel támogatást biztosít a borászatok számára védett eredetű rozé- vagy vörösborok lepárlására a...

Emelné a bor árát a HNT

Emelné a bor árát a HNT

Az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem, vagy csak igen csekély mértékben változtak, annak ellenére, hogy az ágazat termelési költs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!