A jelentés szerint az EU mezőgazdasága 2035-ig várhatóan magas termelékenységi szintet tart fenn, ami támogatja a pozitív kereskedelmi teljesítményt, különösen a magas hozzáadott értékű termékek esetében. Az uniós agrár-élelmiszeripari export továbbra is fontos szerepet játszik a globális élelmezés-biztonságban. Az EU-ban a fehérjefogyasztás várhatóan enyhén a jelenlegi szint felett marad, ami az öregedő népesség növekvő fehérjeigényét tükrözi. A munkaerő termelékenysége továbbra is a mezőgazdasági termelékenység fő hajtóereje, ami hozzájárul a mezőgazdasági dolgozók reáljövedelmének növekedéséhez.
Az uniós gazdaságok várhatóan tovább csökkentik mind az üvegházhatású gázok kibocsátását, mind a nitrogéntöbbletet, ami fokozatos javulást jelez az ágazat környezeti teljesítményében. Ágazati szinten az olívaolaj-termelés várhatóan helyreáll az elmúlt évek alacsony szintjéről, míg az étkezési olíva termelése csökken. A paradicsom piacok tovább diverzifikálódnak, növekedés várható a feldolgozás és a snack kategóriákban, annak ellenére, hogy egyes régiókban gyengül a friss paradicsom iránti kereslet. A marha-, sertés-, juh- és kecskehús termelése, valamint a bortermelés várhatóan folytatja fokozatos csökkenését, amit az állományok zsugorodása és a változó fogyasztói preferenciák hajtanak.
Ugyanakkor több termékcsoport szerény, de egyenletes növekedésre számíthat. A baromfi- és tojástermelés várhatóan növekszik az erős fogyasztói kereslet támogatásával, míg az olajos magvak és hüvelyesek területének bővülése hozzájárul e növények termelési szintjének emelkedéséhez. A tejtermékek kibocsátása összességében viszonylag stabil marad, de a tejzsír, a vaj és a sovány tejpor növekedése pozitív elmozdulást jelez a magasabb értékű szegmensekben.
A jelentés első alkalommal tartalmaz értékelést a piaci kilátások gazdasági és környezeti következményeiről különböző gazdaságtípusok esetében. Továbbá bizonytalansági értékelést is nyújt, bemutatva, hogyan befolyásolhatják az olajárak, a GDP, az infláció és az árfolyamok ingadozásai a termelést, az árakat, a fogyasztást és a kereskedelmi teljesítményt.










