2024. július 25. csütörtök Kristóf, Jakab
Nehéz helyzetben a hazai gépforgalmazók: ez pörgethetné fel az ágazatot

Nehéz helyzetben a hazai gépforgalmazók: ez pörgethetné fel az ágazatot

agrarszektor.hu
Az elmúlt évek komoly változásokat hoztak a magyar mezőgazdasági gépforgalmazásban. A gépbeszerzési támogató pályázati felhívások kifutottak, ezzel együtt pedig a gépvásárlási kedv is igencsak megcsappant itthon. Pintér Zsolt, az Axiál Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy egy kemény, de összességében eredményes évet hagytak maguk mögött ennek ellenére. Sőt, ha minden jól megy, a tavalyi trendek idén is folytatódhatnak.

A 2023-as év üzleti eredményét számos tényező befolyásolta, azonban elmondható, hogy a különböző társadalmi-gazdasági-környezeti negatív hatásokat a digitalizációs pályázatnak sikerült valamelyest ellensúlyoznia. Összességében nehéz, de eredményes év mögött vagyunk, stabilitásunk és sikerességünk elérésében nagy szerepet játszott a vállalat széles tevékenységi köre, valamint az elkötelezett és szakértő humán erőforrás állományunk

- mondta lapunknak Pintér Zsolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Folytatódhatnak a tavalyi trendek?

A tavalyi trendek folytatására számítanak az Axiálnál idén. A szakember szerint ugyanakkor továbbra is számos kihívással kell szembenézni:

az infláció, a finanszírozási költségek, az inputanyag-árak, a pályázati lehetőségek, az uniós kifizetések, a háború külön-külön is nehézségekkel tűzdeli meg az útjukat, ugyanakkor mindent megtesznek, hogy ezekre reagálni tudjanak. Egyúttal bízunk abban, hogy az év elején meghatározott tervszámainkat minden területünkön teljesíteni tudjuk.

Hogyan lehetne fellendíteni az eladásokat?

Az eladásokat pedig a pályázati kiírásokkal lehetne fellendíteni. Ennek hiányában azonban jóval átgondoltabb, stratégiailag megkerülhetetlen beruházásokkal tudnak csak számolni, ugyanakkor ezek is nagy mértékben függnek a gabonaáraktól és a termésátlag alakulásától. Lapunknak Pintér Zsolt a 42. AGROmashEXPO-n úgy fogalmazott korábban, hogy bár a gépforgalomban az 2023-as év eleje még erős volt a 2022-ből átcsúszó tételek miatt, az év második felére megtorpantak az értékesítések. A szakember arra is rámutatott, hogy korábban, ha csökkent az új gépek értékesítési volumene, a használt gépek forgalma nőtt. Tavaly azonban mindkét géptípusnál visszaesés volt megfigyelhető.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?