Ezt sokan elfelejtik megcsinálni a kertben: a növények sorsa múlik rajta

Ezt sokan elfelejtik megcsinálni a kertben: a növények sorsa múlik rajta

Nagy Z. Róbert
A vetések és palántázások után a kiskertekben egyik legfontosabb munka talajápolás, mely egy menetben a gyomszabályozást is magában foglalja. A rendszerességre érdemes hangsúlyt fektetni, mert így a hatékonyság javul és kevesebb munkával megússzuk.

Az ideális talajállapot

A kertészkedés során nemcsak a növények közvetlen gondozására kell odafigyelni, hanem a talaj állapotára is kiemelten figyelmet kell fordítani. A talajápolás többféle módszerrel történhet, és ezek mindegyike hozzájárul a növények egészséges fejlődéséhez és nagyobb, és minőségibb terméshozamhoz.

Miért kapálunk?

A talajlazítás, amit rendszerint kapálással oldunk meg fontos talajművelési tevékenység a kiskertben, melynek során a talaj felső rétegét lazítjuk fel. Ennek köszönhetően levegősebb lesz a talaj, ami kedvező a gyökerek számára. Kapáláskor a talajba leszivárgó víz építette kapillárisokat is megtörjük, így csökken a talajból ezeken keresztül a víz kipárolgása, tehát a lazított talajfelszín alatt jobbá válik a föld víztartó képessége. Kapálni akkor célszerű amikor még nedves a talaj, de már nem kenődik. A kapálás mélységét a növénykultúra gyökértulajdonságaihoz igazítsuk, a sekélyen gyökerező fajokat jobb egyáltalán nem kapálni közvetlenül a tő körül. A kapálás során eltávolítjuk a gyomnövényeket is, tehát ez mechanikai gyomirtó módszernek is számít. A gyomokat lehetőleg gyökerestől fordítsuk ki a talajból.

A talajápolás egyben gyomszabályozás is

A gyomnövények sok kertész életét megkeseríthetik, nem csak azért, mert esztétikailag nem kívánatosak, hanem mert komoly veszélyt jelentenek a kultúrnövények egészségére és terméshozamára. A gyomok az egyik legnagyobb konkurenciát jelentik a kertben található haszonnövények számára, és más káros hatásokat is okoznak. A gyomok gyors növekedésükkel és elterjedésükkel könnyen árnyékolják a kultúrnövényeket, csökkentve ezzel azok fotoszintézisét és növekedését. Az árnyék miatt a kultúrnövények gyengébbé válhatnak, megnyúlnak, etiolálódnak, fény után kutatva. Ez lazább szöveti szerkezetet eredményez, ami a betegségekre fogékonyabbá teszi a növényt. Emellett a gyomnövények elvonják a talajból az értékes tápanyagokat és a vizet is, versenyhelyzetbe hozva a kertben termesztett növényeket. A gyomok veszélyei nem csupán a tápanyag-, és vízelvonást jelentik. Sok gyomfaj kórokozókat és kártevőket is hordozhat, így azok lehetséges köztesgazdáivá válhatnak. A gyomirtás rendszeressége ezért is fontos, mert ha már felmagzott kora után távolítjuk el e gyomnövényeket, akkor a gyomutánpótlás már borítékolható. Emellett egy idősebb gyom nagyobb gyökérrel rendelkezik, és ennek eltávolításakor a kultúrnövényeket is kimozgathatjuk a talajból,

Miért jó a mulcsozás?

A mulcsozás során természetes vagy ritkábban mesterséges anyaggal takarjuk le a talajt. Ennek több pozitív hatása is van: megakadályozza a talaj kiszáradását, javítja a talaj szerkezetét, csökkenti a gyomnövények számát, valamint véd a hőingadozásoktól. Emellett a mulcs réteg bomlása során tápanyagok kerülnek vissza a talajba, így javítva annak termékenységét.

A talaj kémhatása

Az öntözés, a tápanyag pótlás és a talaj pH-értékének ellenőrzése is fontos része a talajápolásnak. A megfelelő öntözés biztosítja növények turgorát, azaz hogy leveleik feszesen kisimulva, mindig a megfelelő irányba, fordulhassanak. Általában a Nap felé, de túl nagy forróságban épp csökkentik a napsugarak beesési szögét. A víz jelenléte a megfelelő a tápanyag felvételhez és anyagcsere folyamatokhoz is szükséges. A talaj pH-jának ellenőrzése segít meghatározni, hogy milyen módon kell korrigálni a talaj kémhatását. Ezt azért jó tudni, mert a növények többsége az enyhén savas tartományt kedveli és ha ettől nagyon eltér a kémhatás, akkor az anyagcsere zavarokat okozhat.

Milyen az ideális talajállapot a zöldségnövények számára?

Az ideális talajnak jó vízáteresztő képességgel kell rendelkeznie, gazdag tápanyagtartalommal, jó szerkezettel és optimális pH-értékkel. A zöldségnövényeknek általában laza, jó vízáteresztésű, tápanyagban gazdag talajra van szükségük a kiegyensúlyozott fejlődéshez. Kötött talajok homok, vagy perlit bedolgozásával lazíthatók, míg a túl laza homokos talaj vízgazdálkodó képessége komposzt vagy tőzeg kijuttatásával javítható. A növény a talajba kapaszkodik a gyökereivel, tehát ez a támasztóközeg funkciót is ellátja. A talajjavítás során többféle módszerrel lehet javítani a talaj minőségét. Például trágya vagy zöldtrágya bekeverésével gazdagíthatjuk a talaj tápanyagtartalmát. A zöldtrágyázás lényege, hogy zöldtrágya növényt vetünk a területre, majd azt miután kikelt bedolgozzuk a talajba, hogy ott lebomoljon. Ezt a módszert nem csak szántóföldi termesztésben, hanem kiskertben is ajánlott alkalmazni. Kötött talajon nagyon hasznos például a meliorációs retek, mely érdekes módon segíti a pangó víz levezetését. Ennek a reteknek hosszú a gyökere, mely helyet csinál magának a talajban. Miután a növény már elpusztul, és a gyökere is lebomlott a gyökerének a helye ott marad még jó ideig és levezeti a felesleges vizet. Ez talajforgatás nélküli termesztéskor különösen hasznos.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?