Indul a pénzosztás: hamarosan milliókat osztanak szét Magyarországon

Indul a pénzosztás: hamarosan milliókat osztanak szét Magyarországon

agrarszektor.hu
Várhatóan június és július végétől lehet majd beadni a kérelmeket az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című pályázatra, telepmérettől függően. Mind a kisebb, mind a nagyobb telepekre vonatkozó előírások között találhatók ágazatspecifikus tudnivalók, melyek közül a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) az általános előírások mellé összegyűjtötte a sertéstartókra vonatkozó információkat.

Kis állattartó telepek korszerűsítésél a legfeljebb 200 millió forintos támogatási kérelmet várhatóan 2024. június 25-től lehet benyújtani. A nagyobb telepek esetén kérelembenyújtásra előreláthatólag 2024. július 30-tól lesz lehetőség, 200 millió forinttól 5 milliárd forintig terjedő támogatási összeggel. Előlegigénylésre is van lehetőség, ez azonban nem haladhatja meg a támogatási összeg 25%-át vagy az 50, illetve 500 millió forintot - olvasható a MÁSZ oldalán.

Azt is fontos megemlíteni, hogy a pályázat során az energiahatékonyság javulásával járó tevékenység esetén a legalább 10% fajlagos energiahatékonyság-javulás teljesítése elvárás! A megújuló energiaforrások telepítésénél oda kell figyelni a termelési kapacitásra, ugyanis az előállított energiamennyiség nem haladhatja meg a mezőgazdasági üzem éves fogyasztását. Nem érdemes tehát fölé lőni az energiafogyasztásnak, mert az a támogatási kérelem elutasításával járhat.

A 4. célterületnél a karámokat oly módon kell meg- vagy átépíteni, hogy a sertések a 2008/120/EK irányelvben szereplő értékhez képest legalább 15-20%-kal nagyobb férőhelyhez jussanak. A 15%-kal nagyobb férőhely biztosítása mellett az alábbi kötelezettségek legalább egyikének vállalása szükséges:

  • többletszalma biztosítása,
  • levegőminőség és hőmérséklet szabályozása,
  • takarmányozás megváltoztatása,
  • egészségi állapot monitorozása,
  • részleges tömör padozat kialakítása.

Az állattartó telepek korszerűsítése során arra is oda kell figyelni, hogy vannak önállóan nem támogatható tevékenységek is. Az üzemfejlesztés kapcsán nagyobb beruházásoknál sertésfélék esetén ilyenek a takarmány-előkészítés, -kiosztás, -tartósítás és -kezelés gépei, az állathigiénia biztosításához szükséges gépek beszerzése, állati termékek telepszintű kezelésének eszközei és gépei, állategészségügyhöz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzése ilyen.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?