Ketyeg az óra: csúnyán pórul járhat az a termelő, aki ezt nem intézi el időben

Ketyeg az óra: csúnyán pórul járhat az a termelő, aki ezt nem intézi el időben

agrarszektor.hu
Vissza nem térítendő állatjóléti támogatást vehetnek igénybe a magyar sertéstartók. Az ágazat szereplői egy kifizetési és egy válságtámogatás iránti kérelmet nyújthatnak be, amelyre a Magyar Államkincstár honlapján elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen keresztül van lehetőségük - írta meg a Magyar Állattenyésztők Lapja.

A sertés ágazat részére nyújtott állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 39/2018. (XII. 13.) AM rendelet (a továbbiakban: támogatási rendelet) 9-13. §-aiban részletezett tevékenységekre vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe a vágósertés és a tenyészkoca süldő (a továbbiakban együttesen: sertés) tartása során. Ezek a tevékenységek a következőket tartalmazzák:

  • az előírtnál legalább 10%-kal nagyobb férőhely;
  • a tartási rendszerben természetes feltétel;
  • a verekedés, kimarás megelőzéséhez szükséges feltételek;
  • az almozás, valamint a megfelelő mikroklíma biztosítása.

A rendelet 14. § (1) bekezdése és 16/E. § (1) bekezdése értelmében a fény, illetve a takarmányozáshoz ivóvíz minőségű víz biztosítására - a 2023. támogatási év. I., II. és III. negyedévére - vissza nem térítendő, kizárólag az orosz-ukrán háború miatt gazdasági nehézségekkel küzdő agrárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozó vállalkozások részére nyújtandó válságtámogatás igénybevételének általános feltételeiről szóló 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet [a továbbiakban: 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet] 1. § 13. pontja szerinti támogatás (a továbbiakban: válságtámogatás) vehető igénybe. A kérelmet, valamint a kérelemre indult eljárás során minden dokumentumot elektronikusan, a Magyar Államkincstár honlapján keresztül, ügyfélkapus azonosítást követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen keresztül kell benyújtani.

A támogatási törvény szerinti elektronikus kérelembenyújtási kötelezettségre tekintettel a kérelem benyújtására vonatkozóan a Kincstár elektronikus űrlapot alakít ki, így nem rendszeresít papír alapú nyomtatványokat. Egy igénylő kizárólag egy kifizetési kérelmet és egy válságtámogatás iránti kérelmet nyújthat be.

A kifizetési és válságtámogatás iránti kérelem kizárólag az ügyfélkapus azonosítást (bejelentkezést) követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen, a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon kell benyújtani. Ennek során 2023-ban

  • az I. negyedévére 2023. április 1. 09:00:00 és 2023. április 30. 23:59:59 között;
  • a II. negyedévére 2023. július 1. 09:00:00 és 2023. július 31. 23:59:59 között;
  • a III. negyedévére 2023. október 1. 09:00:00 és 2023. október 31. 23:59:59 között lehet benyújtani a kérelmet.

Kifizetési kérelem esetében az Elektronikus kérelemkezelés → Piaci intézkedések → Nemzeti támogatások → Állatjóléti támogatások → Sertés állatjóléti támogatás → Kifizetési kérelem menüponton keresztül van mód a benyújtásra. Válságtámogatás iránti kérelem pedig az Elektronikus kérelemkezelés → Piaci intézkedések → Válságtámogatások → Válságtámogatás – Sertés állatjóléti támogatás menüponton keresztül tölthető ki és nyújtható be.

Figyelemmel arra, hogy 2023. április 30-án a Kincstárnál az általános munkarendre tekintettel a munka szünetel, így a 2023. évi I. negyedévi kifizetési és válságtámogatás iránti kérelmeket legkésőbb 2023. május 2-ig lehet benyújtani. További információk a Magyar Államkincstár oldalán érhetők el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?