Belehúztak a spanyol termelők: felpörgött a barackbiznisz az országban

Belehúztak a spanyol termelők: felpörgött a barackbiznisz az országban

agrarszektor.hu
A tavaszi fagyok és az aszály is elkerülte a spanyol őszibarack- és nektarinültetvényeket, így a tavalyihoz hasonló termés várható. Ez pedig mintegy 14 százalékkal haladhatja meg az előző ötéves időszak átlagát. A spanyol barackágazat egyik legnagyobb problémája már évek óta a klímaváltozás, de a munkaerőhiány is óriási kihívások elé állítja a termelőket.

Míg 2022-ben az Aragóniában és Katalóniában súlyos pusztítást okozó fagyok miatt Spanyolország igen gyenge évet zárt, 2023-ban már megközelítette termelési potenciálját - még annak ellenére is, hogy az Észak-Spanyolországban 2022 óta tomboló aszály miatt sok gyümölcsösben vízhiánytól tartottak, de a Pireneusokban 2023 májusában és júniusában lehullott csapadék lehetővé tette a legtöbb gyümölcsös megfelelő öntözését - olvasható a FruitVeB oldalán. Idén azonban nem érintette semmilyen nagyobb éghajlati katasztrófa a spanyol termelést: bár április folyamán Katalóniában és Aragóniában volt néhány fagyos éjszaka, de ezek nem befolyásolták jelentősen a termelést.

A 2023-as szezonban Spanyolországban összesen 1,49 millió tonna őszibarackot, nektarint, lapos őszibarackot és ipari barackot termeltek, ami 44%-os növekedést jelentett a katasztrofális 2022-es idényhez képest. Ez azt jelentette, hogy az ágazat a 2022-es év után talpra állt, és az elmúlt 5 év átlagát kissé meghaladó szintet ért el, annak ellenére, hogy a rossz időjárás (aszály, késői fagyok, extrém hőség) hatásai miatt számos bizonytalansági tényező merült fel, amelyek különböző módon érintették a különböző termőterületeket, és a termést elsősorban a legkorábban szüretelt területeken (Murcia, Andalúzia és Valencia környéke) csökkentették, míg a gyümölcsminőség általában jó volt.

Mindezek fényében a spanyol export az EU-n belül és kívül is fellendült a 2022-es szezonhoz képest, de az átlagosnál alacsonyabb volt, bár az árak 12%-kal magasabbak voltak az átlagosnál. Spanyolország továbbra is az EU fő csonthéjas gyümölcs-beszállítója, messze megelőzve versenytársait. A 2023-as idényben a háztartások barackfogyasztása a 2022-es szezonhoz képest helyreállt ugyan, de továbbra is az átlag alatt maradt. 

Spanyolországban az ágazat egyértelműen a hatékonyságnövelés mellett tette le a voksát: a termőterület és a piaci szereplők száma a legutóbbi években nem változott jelentős mértékben, viszont óriási fejlődés ment végbe a hozamok és a minőség növelése tekintetében. Az ágazat előtt álló egyik legnagyobb kihívás viszont az éghajlatváltozás, amely kétségtelenül egyre nehezebbé teszi a fajták számára, hogy megfeleljenek a piaci követelményeknek. A cél olyan fajták kifejlesztése, amelyek nemcsak a piaci igényekhez, hanem az új éghajlati viszonyokhoz is alkalmazkodnak. Problémát jelent továbbá, hogy továbbra is hiány van új termesztőkből, kevés az újonnan induló vállalkozás, és nagyon kevés a szakképzett munkaerő.

A későbbi fajtákat termesztő észak-spanyol régiókban (Aragónia és Katalónia) a tavalyi túltermelés, valamint az aszály és a magas hőmérséklet hatással van az idei termelésre, és enyhe csökkenés várható. A virágzás jó volt, de a terméskötődés legfeljebb normális, egyes területeken elégtelen. A tavaszi esőzéseknek köszönhetően idén nem volt vízhiány. Általánosságban elmondható, hogy nagy méretű és jó minőségű termés várható. Akárcsak Görögországban, itt is körülbelül 10 nappal jött előrébb a virágzás a szokásos menetrendhez képest, és Spanyolországban is a téli hidegek elmaradása okozott kötődési problémát néhány korai fajta esetében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?