Milliárdos támogatást kapott a Debreceni Egyetem: erre költhetik a pénzt

Milliárdos támogatást kapott a Debreceni Egyetem: erre költhetik a pénzt

agrarszektor.hu
A Debreceni Egyetem két pályázat révén csaknem kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból. Az összeget az agrártudományi oktatást és kutatást szolgáló tangazdaságának, kutatóintézeteinek, bemutatókertjének és Innovációs Központjának fejlesztésére fordítja az intézmény - olvasható a Debreceni Egyetem hivatalos oldalán.

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter a támogatói okiratok átadásán. A tárcavezető elmondta, hogy a  bemutatóüzemek abban is segíthetnek a gazdálkodóknak, hogy olyan innovatív technológiákat, növénykultúrákat, környezetvédelmi, erdőgazdálkodási, állatjóléti, állategészségügyi, gazdaságirányítási, szervezési és marketing megoldásokat ismerjenek meg, amellyel optimalizálhatják a termelést, csökkenthetik a szennyezőanyag-kibocsátást és eredményesen alkalmazkodhatnak a klímaváltozás várható hatásaihoz.

A Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese elmondta, hogy a nyertes pályázatok révén megújítják az oktatáshoz, a kutatáshoz és a hallgatói gyakorlatokhoz kapcsolódó agrárinfrastruktúrájukat Harsányi Endre kitért arra is, hogy a korszerűsítés érinti a Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepet, a Nyíregyházi és az Újfehértói Kutatóintézetet, illetve a Pallagi Kertészeti Kísérleti Telepet.

Ezekben az egységekben energetikai korszerűsítést hajtunk végre, illetve gépbeszerzéseket tervezünk. Mindezek mellett a debreceni Böszörményi úti campuson indítunk két beruházást: a Bemutatókertben kutatási és oktatási céllal létrehozunk egy robotgazdaságot, valamint az Élelmiszeripari Innovációs Központhoz kapcsolódóan egy csomagolóüzem és raktár épül

- tette hozzá Harsányi Endre.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a támogatásról szólva elmondta, hogy a bemutatóüzemek és kísérleti telepek fejlesztése hozzájárul az intézmény hosszútávú élelmiszer- és egészségipari célkitűzéseinek eléréséhez. A rektor hangsúlyozta, hogy az egyetem tangazdaságai révén jelentős élelmiszer alapanyag-előállító bázissal rendelkezik, míg az intézmény élelmiszertechnológiai tanüzemében már az ipari szintű termeléshez közeli termékek készülnek, így ennek a folyamatnak kulcsszerepe van a "medicalfood" és funkcionális élelmiszergyártás beindításában.

Bács Zoltán kancellár a támogatás kapcsán kiemelte a debreceni agrárfelsőoktatás országosan is meghatározó szerepét, amelynek lényeges eleme, hogy a DE folyamatosan aktív kapcsolatot ápol az az ágazati szereplőkkel, a szektor és a tudomány és az innováció igényeit szem előtt tartva fejleszti képzési- és kutatási területeit. A tervezett korszerűsítések megvalósításának határideje 2025. augusztus 1. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?