Hatalmas eső jön Magyarországon: mutatjuk, hol, mi vár ránk

Hatalmas eső jön Magyarországon: mutatjuk, hol, mi vár ránk

agrarszektor.hu
Az aranyat érő májusi esők az ország nagy részén eddig elmaradtak, sokfelé már komoly aszályhelyzet alakult ki. A következő napokban viszont végre fellélegezhetnek a mezőgazdászok, kerttulajdonosok, ugyanis kiadósabb csapadék enyhíthet a szárazságon. Péntekre érkezik a kiadós öntözés.

Az első záporok, zivatarok már szerdán megérkezhetnek, nagyobb számban az Alföldön és a főváros környékén fordulhatnak elő. Ezek a záporok, zivatarok inkább még csak lokálisan hozhatnak jelentős mennyiségű csapadékot. Péntekre virradóan délnyugat felől viszont kiterjedt csapadékzóna érkezik, ekkor már szinte az egész országban számítani kell esőre, záporokra, zivatarokra. A zivatarokat nem egy helyen felhőszakadás kísérheti - írja az Időkép.

Az ország nagy részén 10-20 milliméternyi csapadék hullhat le, de lesznek olyan tájak, ahol ennél kevesebb valószínű. Viszont ott, ahol több zivatar is áthalad, akár a 40 millimétert is meghaladhatja a napi csapadékösszeg. A hosszú hétvége alatt is számítani kell majd záporokra, zivatarokra, de ennek tér- és időbeli eloszlása változékony lesz. A csapadékmentes időszakokban és tájakon fülledt meleg időre készülhetünk, a maximumok a 27-28 fokot is elérhetik, nagyobb területen pünkösdvasárnap.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?