2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Tele vannak import szamócával ezek a piacok: meg is kérik az árát

Tele vannak import szamócával ezek a piacok: meg is kérik az árát

agrarszektor.hu
Sok még a sok a bizonytalanság a szamóca idei szezonja körül Lengyelországban. Az állományok fejlődése is megtorpant kissé, de félő, hogy a feldolgozóipar lanyha kereslete miatt igen alacsony árakkal számolhatnak idén a termelők.

Folyamatosan nő a nagybani piacokon a lengyel szamóca kínálata, bár az utóbbi hetek időjárása visszavetette az állományokat. A mazóviai körzetben például -5 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet a múlt héten - olvasható a FruitVeB oldalán. Ennek következtében a hazai szamóca ára a nagybani piacokon 12-18 PLN/kg (1080-1620 Ft/kg) között mozog, ami 15 PLN/kg (1350 Ft/kg) átlagárat jelent. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek még zömmel a fóliaalagutakból és üvegházakból származó tételek. Sok termelő szerint azonban ezek az árak még mindig túl alacsonyak, figyelembe véve a fagyok okozta károkat. És valóban: 2023-ban a rendes szezon kezdetén, május közepén az átlagár 24 PLN/kg (2160 Ft/kg) volt, 2022-ben 17 PLN/kg (1530 Ft/kg), 2021-ben pedig 22,5 PLN/kg (2025 Ft/kg). 

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a nagybani árak nem csak a belföldi kínálat alapján alakulnak, mert import is van a piacokon, mégpedig bőségesen. És ezeknek a tételeknek az ára még mindig a 9-11 PLN/kg (810-990 Ft/kg) között mozog. Mivel ezekből az árukból igen nagy mennyiség található a lengyel boltokban, elkerülhetetlen a lengyel szamóca árának további csökkenése, ami a szabadföldi termesztésből származó áruval úgyis bekövetkezett volna, csakhogy szakértők szerint az idei szezonban ennek mértéke ijesztő lehet.

Ennek oka, hogy a feldolgozóipari kereslet igen nagy valószínűséggel lanyha lesz az idei évben, ami azzal a hatással jár, hogy a gyengébb minőségű, eleve az iparba szánt tételek az étkezési piacokon fognak megjelenni (ráadásul egy olyan szezonban, amikor a fagyok miatt eleve terméskiesésekkel számolnak az étkezési minőségű árut termelő gazdák). Az árzuhanás mértékét tompíthatja, hogy előrejelzések szerint a szabadföldi szamóca idei termése igencsak szűkös lehet, ráadásul minden bizonnyal a szezon is rövidebb ideig tart majd.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?