Meglepő dolog történt a lengyel piacokon: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog történt a lengyel piacokon: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Április közepén drágult az import szamóca Lengyelországban. Az elsőre talán furcsa jelenség oka, hogy a spanyol szamócaszezon már túl van a kínálati csúcson, ilyenkor az árak visszaerősödése szokott bekövetkezni.

A lengyel nagybani piacokon az import szamóca árának folyamatos csökkenés a múlt héten megállt. Megjelentek a kereskedelemben az első, hazai, üvegházi termesztésből származó tételek 36 PLN/kg (3300 Ft/kg) áron, ami körülbelül megfelel a tavalyi árszintnek - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Spanyolországban nagyjából féltávnál tart a szamócaszezon, már túl vagyunk a kínálati csúcson, és ilyenkor jellemző az árak kis mértékű növekedése - ezek az árak már a szezon végéig is fennmaradhatnak, vagy valamelyest csökkenhetnek ugyan, de nem a kínálati csúcsnál látható minimum ár alá. Ez a minimum ár a 2024-es évben a 13. héten következett be: a Huelva környéki nagybani piacokon 0,97 euró/kg (380 Ft/kg) szintet ért el, de a 14. hét végére már 1,44 euró/kg-ra (565 Ft/kg) emelkedett.

Ez a tendenciaváltás, visszaerősödés a lengyel nagybani piacokon is megfigyelhető, bár nem ilyen mértékben, mert a drágulás intenzitását csökkent a Görögországból és Albániából importált áru. Jelenleg az import szamóca ára Lengyelországban a nagybani piacokon a 9-13 PLN/kg (825-1190 Ft/kg) közötti sávban kapható, ami több mint 20%-kal drágább, mint az előző héten.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?