2024. július 25. csütörtök Kristóf, Jakab
Ez hihetetlen: ennyiért árulják most a szamócát a lengyel piacokon

Ez hihetetlen: ennyiért árulják most a szamócát a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
Igen korán kezdődött az idei lengyel szamócaszezon, és ehhez képest máris egy drasztikus áresés tapasztalható a nagybani piacokon. Ezzel szemben az import szamóca ára május elején nem változott, a domináns görög tételek ára a 9-12 PLN/kg (810-1080 Ft/kg) sávban maradt. Még találni a piacokon spanyol árut, de jelentősége folyamatosan csökken.

Bár még van idő a szabadföldi szamóca szezonjáig, azt nem szabad elfelejteni, hogy az idei évben a szokásos menetrendnél jóval előrébb tart az ültetvények fonológiai állapota. A fóliaalagutakból származó tételek ugyanakkor már a piacokon vannak, és egyre olcsóbbak: április végén még 25-35 PLN/kg (2250-3150 Ft/kg) között, május első hetének végén viszont már a 12-22 PLN/kg (1080-1980 Ft/kg) közötti ársávban cseréltek gazdát különböző minőségű tételek a nagybani piacokon. Ez átlagosan csaknem 45%-os árcsökkenést jelent, ami nagyon drasztikusnak számít a szezon ily korai szakaszában - írja a FruitVeB.

A rövid távú kilátások mérlegelésénél érdemes megemlíteni, hogy ez előző időszak kifejezetten hideg időjárása nagyon nem kedvezett a szamóca keresletének, vagyis a fóliaalagutakból származó tételek ára azért lehet ennyire alacsony, mert a hűvös, este pedig fagyos időszakban alig volt kereslet a gyümölcs iránt. Ez mostani melegebb időjárás mellett változhat, így könnyen lehetséges, hogy az árak felfelé korrigálnak. Ha azonban ez nem következik be, az a termelők számára nagyon rossz hír, mert erre az árszintre robban majd rá a piacokon a szabadföldi szamóca.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?