2024. július 25. csütörtök Kristóf, Jakab
Ez durva: senki sem érti, hogy lehet ilyen olcsó a szamóca a lengyeleknél

Ez durva: senki sem érti, hogy lehet ilyen olcsó a szamóca a lengyeleknél

agrarszektor.hu
Már-már érthetetlen mélységekben van a szamóca ára Lengyelországban. Május végén a lengyel sajtóban több cikk is olyan címmel jelent meg: “Folytatódik a mészárlás a szamóca piacán”. Nem alaptalanul.

Az előző hétvégén tovább csökkent a lengyel szamóca ára a nagybani piacokon, olyannyira, hogy nyugodtan kijelenthető: vasárnap délután az árak elérték mélypontjukat, mivel az elméletileg étkezési, desszert minőségű gyümölcsök alsó ársávja az ipari árak szintjén volt. Sajnos az az ökölszabály, hogy vasárnaponként olyan gyümölcsök értékesítésére kerül sor, amelyek korábban nem találtak vevőre, és szó szerint fillérekért adják el őket, az egész desszertgyümölcs-piacra hatással volt, és erősen csökkenti a frissen szedett szamóca árát is - írja a FruitVeB.

A hétfői nyitáskor a frisspiaci, étkezési szamóca ára leggyakrabban az 5,00-7,00 PLN/kg (450-630 Ft/kg) közötti tartományban alakult, de megjegyzendő, hogy vasárnap délután 4,00 PLN/kg (360 Ft/kg) körüli áron lehetett szamócát vásárolni. Ez az ár megegyezik a kocsány nélküli ipari szamóca felvásárlási árával, míg a kocsányos szamóca felvásárlási ára 3,00 PLN/kg (270 Ft/kg). Mint látható, szinte nincs különbség. De nem csak az ársáv alsó vége érdekes, hanem a felső is: a jó minőségű szamócáért fizetett 7,00 PLN/kg (630 Ft/kg) ár drámaian alacsony, ha a gazdáktól származó információk szerint az idei termelési költségek meghaladják a 4 PLN/kg (360 Ft/kg) szintet.

Piaci szakértők sem teljesen értik, hogy mi értelme van az árak ilyen szintre történő csökkentésének - hiszen köztudott, hogy az árak egyre további lefaragása egy bizonyos határon túl már nem keresletnövelő tényező, ráadásul a kiskereskedelemben a vásárlók nemcsak 9-10 PLN/kg (810-900 Ft/kg), hanem 12-13 PLN/kg (1080-1170 Ft/kg) körüli áron is megveszik a szamócát, ha szép az áru. És pontosan ezt lehet látni a városokban, a szupermarketekben és az utcai árusoknál. A piacokon nem, mert ott mindig lehet találni valakit, aki olcsóbban árulja, és ennek következtében mindenki csökkenti az árakat. A szakértők fel is teszik a kérdést, hogy tényleg minden árut el kell adni féláron,  és nem lenne jobb esetleg a felét eladni kétszeres áron? Költői a kérdés, mert valójában mindenki tudja, hogy így jobb lenne, de a valóságban ez kivitelezhetetlen, mert mindig vannak olyan eladók, akik csökkentik az áraikat. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?