Beindult a szezon: őrület, mennyiért árulják a cseresznyét ezeken a piacokon

Beindult a szezon: őrület, mennyiért árulják a cseresznyét ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
Alacsony árakkal nyitott május végén a cseresznyeszezon Lengyelországban. Jóval elmarad a tavalyi szezonnyitó árszinttől az idei átlagár, még annak ellenére is, hogy jó termés semmiképp nem várható.

Május második dekádja végén megjelentek a piacokon az első lengyel gyümölcsösökből származó cseresznye tételek. A termelők szempontjából rossz hír, hogy már a korai cseresznyék árai is kifejezetten alacsonyak, ami nem jelent jó kilátásokat a szezon további részére. Piaci szakértők szerint az árak alakulása nagyon hasonlít arra, ami a szamóca piacán történik, tehát annak ellenére, hogy a virágzás és a kötődés környéki kedvezőtlen időjárási körülmények miatt egyáltalán nem várható jó termés, mégis olcsó marad a gyümölcs - írja a FruitVeB.

Jelenleg a nagybani piacokon a korai Rivan cseresznyefajta ára 10-16 PLN/kg (900-1450 Ft/kg) között alakul, a legjellemzőbb ársáv a 10-13 PLN/kg (900-1175 Ft/kg) közötti tartomány. Ez katasztrofálisan alacsonynak számít, hiszen 2023-ban a korai cseresznye a 20 PLN/kg (1810 Ft/kg) körüli szintről indult. A mostani árak a tavalyi évben június első hetének végén, két évvel ezelőtt pedig június 10. körül voltak jellemzőek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?