Tarol ezzel a zöldséggel a magyar termelő: itthon és külföldön is sokan keresik

Tarol ezzel a zöldséggel a magyar termelő: itthon és külföldön is sokan keresik

agrarszektor.hu
Szőke-Kis Zoltánt egyéni vállalkozóként díjazta a Portfolio az Agrárszektor 2023 Konferencián, ő nyerte el Az Év kertészete agrárdíjat. A körülbelül 1000 hektáron gazdálkodó szakember intenzív szántóföldi zöldségtermesztéssel és vetőmagelőállítással foglalkozik és jelentős helyet foglal el a magyar, illetve a nemzetközi paradicsompiacon is. Lapunknak beszélt többek között arról is, hogy számos szántóföldi növény felvásárlási ára csökkent a tavalyi évhez képest.

Szőke-Kis Zoltán vállalkozása komoly sikereket ért el a paradicsomtermelésben. Konzervipari termékeiket nagyobb számban külföldre importálják, de a magyar élelmiszerboltokban is megtalálhatjuk őket. Elmondta, hogy folyamatosan alkalmazkodni kell az éghajlatváltozással járó problémákhoz, a környezetünk változásához, az Unió által előírt szabályokhoz, illetve az újjonnan megjelenő kártevőkkel szemben. A szakember szerint az egyik legfontosabb szempont az alkalmazkodás terén a növénynemesítés, így olyan vetőmagokat tudnak előállítani, amelyek már alapjában rezisztensek bizonyos betegsékere. 

Szántóföldi növénytermesztés tekintetében foglalkoznak zöldborsó és kukoricatermesztéssel, kissebb területeken bab, illetve paprika termeléssel. A szántóföldi zöldségek ezen része óriási áresést szenvedett el 2024-re, a 2023-as árak körülbelül 50-60 százalékára esett vissza ezeknek termékeknek a felvásárlási ára - mondta a szakember. Hozzátette, hogy az ipari paradicsom kivételt képez, mert ennek a világpiaci ára a tavalyi árakhoz képest mindössze 5-10 százalékot csökkent, ezért az ipari paradicsomtermeléssel megéri foglalkozni. A gazdálkodó szerint a magyar mezőgazdaság negatívuma napjainkban a közel felére csökkent mezőgazdasági árak. Kiemelte azonban, hogy számukra nagyon fontos szerepet tölt be az öntözés technológiája és a biológiai védekezés, ezért az utóbbival kísérletet is végeznek több cég együttmőködésével. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Agrárszektor

Címlapkép forrása: Agrárszektor
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?