2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Döntöttek Strasbourgban: teljesen új csomagolási szabályok jönnek

Döntöttek Strasbourgban: teljesen új csomagolási szabályok jönnek

agrarszektor.hu
Új szabályokat fogadott el az Európai Parlament a csomagolás fenntarthatósága és a csomagolási hulladék csökkentése érdekében. A szabályozás mennyiségi és használati korlátozásokat is tartalmaz, ugyanis minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék. A rendeletet, melynek célja a folyamatosan növekvő hulladékmennyiség kezelése, a belső piaci szabályok harmonizálása és a körforgásos gazdaság fellendítése, a képviselők 476 szavazattal, 129 ellenszavazattal és 24 tartózkodás mellett fogadták el.

A Tanáccsal elvben egyeztetett szabályok általában véve korlátozzák a felhasznált csomagolóanyagok mennyiségét (2030-ig 5%-kal, 2035-ig 10%-kal, 2040-ig pedig 15%-kal), és a tagállamokat különösen a műanyag csomagolási hulladék mennyiségének csökkentésére kötelezik. A csomagolóanyagok szükségtelen használatát visszaszorítandó előírják, hogy a gyűjtő-, szállítási és e-kereskedelmi csomagolás esetében az üres tér aránya legfeljebb 50%-os lehet. A gyártóknak és az importőröknek emellett gondoskodniuk kell arról is, hogy a csomagolás tömege és térfogata a lehető legkisebb legyen.

2030. január 1-jétől tilos lesz egyes egyszer használatos műanyag csomagolástípusokat alkalmazni. Ilyen például a feldolgozatlan friss gyümölcsök és zöldségek csomagolása, a kávézókban és éttermekben felszolgált és elfogyasztott élelmiszerek és italok egyszer használatos műanyag csomagolása, az egyesével csomagolt adagok - például fűszerek, szószok, kávékrémesítők, cukor - egyszer használatos csomagolása, a szállodai piperecikkek egyszer használatos miniatűr csomagolása és a nagyon könnyű - 15 mikronnál vékonyabb - műanyag hordtasakok.

Fontos lesz az újrafelhasználás és az újratöltés ösztönzése a fogyasztók körében

A javaslat 2030-ig konkrét újrafelhasználási célértékeket határoz meg az alkoholtartalmú és alkoholmentes italok csomagolására, valamint a szállítási, fogyasztói és gyűjtőcsomagolásra, kivéve a tejet, a bort, valamint az ízesített borászati termékeket és a röviditalokat. A tagállamok bizonyos feltételek mellett 5 évre mentességet adhatnak e követelmények alól. Az italok és az elvitelre szánt ételek végső forgalmazóinak lehetővé kell tenniük a fogyasztók számára, hogy saját ételhordóikban és italtárolóikban vihessék haza a megvásárolt termékeket. Emellett törekedniük kell arra, hogy 2030-ig termékeik 10%-át valamelyik újrahasználható csomagolási formát alkalmazva kínálják.

Újrafeldolgozható csomagolás, jobb hulladékbegyűjtés és -újrafeldolgozás

Az új szabályok értelmében minden csomagolásnak - kivéve a könnyű fa, parafa, textil, gumi, kerámia, porcelán és viasz csomagolóanyagokat - újrafeldolgozhatónak kell lennie, és szigorú kritériumoknak kell megfelelnie. A rendelkezések egyebek mellett célértéket határoznak meg arra vonatkozóan, hogy a műanyag csomagolásnak legalább mennyi újrafeldolgozott anyagot kell tartalmaznia, és arra, hogy a csomagolási hulladék mekkora hányadát kötelező újrafeldolgozni. 2029-ben az egyszer használatos (legfeljebb három literes) műanyag és fém italtárolóknak a 90%-át szelektíven kell majd gyűjteni (betétdíjas rendszer vagy más megoldás révén).

A jogszabályért felelős belga EP-képviselő, Frédérique Ries elmondta, hogy

az EU először határoz meg környezetvédelmi jogszabályban célokat a csomagolás csökkentésére, függetlenül a felhasznált anyagtól. Az új szabályok ösztönzik az innovációt, és mentességet biztosítanak a mikrovállalkozások számára. Az élelmiszerek csomagolásában lévő vegyi anyagok betiltása nagy győzelem az európai fogyasztók egészsége szempontjából. Minden ipari ágazatot, uniós országot és fogyasztót felszólítunk, hogy vegyék ki a részüket a felesleges csomagolás elleni küzdelemből.

A javaslat egyelőre még nem rendelkezik kötelező erővel. Előbb a Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia azt, mielőtt a rendelet hatályba lépne.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?