Sok spanyol gazda mond le erről a zöldségről: egyre kevesebben ültetik

Sok spanyol gazda mond le erről a zöldségről: egyre kevesebben ültetik

agrarszektor.hu
2024-ben sem állt meg a fokhagyma termőterületének zsugorodása Spanyolországban. A termelőket és kereskedőket tömörítő szövetség megkongatta a vészharangokat, és egy három pontos stratégiai tervvel állt elő az ágazat megmentése érdekében.

A Spanyol Fokhagymatermelők és -kereskedők Országos Szövetségének (Anpca) április 4-én tartott rendes közgyűlésén ismertették a legfrissebb adatokat, amelyek igen aggasztóak: a spanyol fokhagyma-vetésterület több mint 30%-kal csökkent az elmúlt két évben. Az Anpca jelenleg a legnagyobb európai fokhagymatermelőket és -kereskedőket tömörítő szövetsége: a 2024-es termőterület 10215 hektár, 2023-ban pedig több mint 220 ezer tonna árut forgalmazta, ami a Spanyolországban forgalmazott mennyiség több mint 80%-át és a teljes európai mennyiség 65%-át teszi ki. Jelenleg 65 társult forgalmazó céget és közel 1800 termelőt tömörít a szövetség - olvasható a FruitVeB oldalán.

A fenti számok jól mutatják, hogy a spanyol fokhagyma milyen nagy nehézségeken megy keresztül az utóbbi években

- nyilatkozta Jose Carlos Arroyo (PROACO SL), a szövetség titkára.

Az okok között a termelési költségek erőteljes növekedését, a vízkészletek egyre szűkösebbé válását és a munkaerő kérdéséhez kapcsolódó nehézségeket említette. Bár a fokhagymát az Európai Unió stratégiai fontosságú növénynek tekinti, a termelők egyre védtelenebbnek tűnnek az európai és nemzeti kormányok által hozott számos intézkedéssel szemben, főleg a növényvédőszerek, hatóanyagok betiltása nehezíti helyzetüket. A találkozó során a szövetség elnöke, Juan Salvador Peregrin bemutatta a spanyol fokhagymaágazat stratégiai tervét, egy olyan dokumentumot, amely tartalmazza az ágazat fő cselekvési irányvonalait az elkövetkező évekre, azzal a céllal, hogy a spanyol fokhagyma ismét megérdemelt helyére kerülhessen. A terv három fő pontot tartalmaz, amelyek a termelésirányításra, az üzemekben zajló folyamatok elemzésére és a külső tényezők ellenőrzésére összpontosítanak.

Juan Salvador Peregrin szerint a termelésirányításnak kiváló minőségű szabványok szerint kell történnie, hogy a termék megfeleljen a spanyol fokhagymától megkövetelt minőségi standardoknak. Mint mondta,

ennek érdekében már a parcellára lépés előtt ellenőriznünk kell minden lehetséges paramétert, a vetőmagra és annak kezelésére összpontosítva, mint a minőségi termék felé vezető első lépésre. Ezt követően az üzemekben a gyártási folyamatokban globálisan elfogadott minőségi protokollokat kell alkalmazni, hogy a termék megőrizze azt a kiválóságot, amellyel elhagyta a parcellát, és ennek eredményeként olyan fokhagymát kapjunk, amely egész Európában referencia volt és remélhetőleg marad is.

A találkozó végén további, az ágazatot érintő fontos témák kerültek megvitatásra: az EU által harmadik országokkal kötött kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodások nyomon követése és felügyelete, a spanyolországi mezőgazdasági biztosítási rendszer helyzete miatti aggodalom. De ide tartozik a munkaerő-problémák, amelyekkel az ágazat vállalatainak évről évre szembe kell nézniük, a csalás elleni küzdelem és a termékek megfelelő forgalmazásának ellenőrzése a fogyasztókat sújtó csalások elkerülése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!