Ez durva: van, ahol már most elkezdődött a görögdinnye szezonja

Ez durva: van, ahol már most elkezdődött a görögdinnye szezonja

agrarszektor.hu
Március utolsó napjaiban Almería körzetében megkezdődött az extra korai görögdinnye szezonja, a tavalyihoz képest a termőterület a kétszeresére bővült. Ebben az időszakban a legnagyobb versenytársnak Szenegál tekinthető, ahol még mindig nem futott fel a csúcsra a termelés, így a spanyol gazdák most előnyben vannak a riválishoz képest. 

A fiatal termelőket tömörítő ASAJA Almería gazdaszövetség tájékoztatója szerint közvetlenül Húsvét után a 2023-as termőterület kétszeresén megkezdődött az extra korai görögdinnye szedése. A hajtatott görögdinnye fő termesztőkörzetei Bajo Andarax és Campo de Níjar térségében helyezkednek el, és ezekre, valamint a Poniente körüli térségre is jellemző, hogy a gazdák a szezon megnyújtásában gondolkodnak, ezért korábban kezdik el a termesztést - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Ebben az időszakban a legnagyobb versenytársnak Szenegál tekinthető, ahol még mindig nem futott fel a csúcsra a termelés, így a spanyol gazdák most előnyben vannak a riválishoz képest. Az első próbaszedések szerint a spanyol görögdinnye nagyon jó eredményeket hozott az íz, a színeződés és az édesség tekintetében egyaránt. Adoración Blanque, az ASAJA-Almería elnöke szerint a spanyol áru legfőbb versenyelőnye nem is a koraiság, hanem a minőség. A szervezet elnöke kiemelte, hogy a sikeres szezonhoz elengedhetetlen, hogy a fogyasztók pontosan ismerjék a megvásárolt termékek eredetét, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a címkézésre. Fontos továbbá, hogy a hatóságok az importált tételek szigorú ellenőrzését végezzék el annak érdekében, hogy az Európai Unión kívüli versenytársakkal is betartassák az uniós gazdákra vonatkozó előírásokat. A 2023-as évben Almería tágabb körzetében a szabadföldi görögdinnye termőterülete az általános vízhiány miatt jelentősen csökkent, de Blanque szerint idén van esély arra, hogy bővülés, esetleg a korábbi szintre történő visszatérés következhessen be - bár az első jelentések még a termőterület további, 10% körüli csökkenését valószínűsítették.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?