Aggasztó, ami a görögdinnyével történik a spanyoloknál

Aggasztó, ami a görögdinnyével történik a spanyoloknál

agrarszektor.hu
Közel egytizedével csökken a görögdinnye termőterülete idén Spanyolországban, Almería körzetében. Az első jelentések szerint tavasszal a hajtatott állományokat 2500, a szabadföldieket pedig 8100 hektáron termesztik.

Az ASAJA-Almería idény eleji első felmérése szerint a tavaszi görögdinnye-vetésterület körülbelül 10%-os csökkenése várható az idén. Ez a zsugorodás elsősorban Almería nyugati részén figyelhető meg, a központi régióban és Níjar területén az előző idényhez képest nem változik jelentősen a terület - írta meg a FruitVeB. Az ASAJA-Almería előrejelzése szerint a szabadföldi és a hajtatott görögdinnye területe 2024-ben 8100, illetve 2500 hektár körül lesz a körzetben.

Almería tágabb körzetében a két fő görögdinnyetermő terület az Almería-síkság és a Níjar-medence. Itt jelenleg a kései paradicsomültetvények és az árak alakulása (a termelők kivárásra játszanak) korlátozza idén a görögdinnye területét, de várhatóan az extra korai és korai átültetéseknél nem lesz változás a területméretben.

A körzetben tevékenykedő gazdák továbbra is a Piel de Sapo és az Amarillo fajtákat részesítik előnyben, és már évek óta folyamatos a Galia és a Cantaloup típusok visszaszorulása. Adoración Blanque, az ASAJA Almería elnöke szerint ennek oka, hogy a különleges dinnyefajták árai az előző szezonokban igen alacsonyak voltak, és ez arra készteti a gazdákat, hogy a hagyományos fajtákat válasszák. Különösen úgy, hogy a termelési költségek Almería környékén is évről-évre növekednek, ezért is érthető, hogy a termelők arra törekszenek, hogy a lehető legjobban “bebiztosítsák” magukat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?