Áramlik ez a görög gyümölcs Németországba: elárasztotta a boltokat

Áramlik ez a görög gyümölcs Németországba: elárasztotta a boltokat

agrarszektor.hu
Görögországból folyamatosan érkezik a jó minőségű áru, míg Spanyolországban az aszály okozott gondokat a korábbi években. A Münchenhez közeli Ottbrunn székhelyű ExPa-Frucht GmbH kereskedője, Christian Vogelsang szerint kivételesen jól indult és jól is folytatódott a görög szamócaszezon.

Az idénykezdet óta folyamatosan bőséges a kínálat, és a kereslet is végig kielégítő volt, ami elsősorban a viszonylag enyhe télnek, meleg tavaszi időjárásnak köszönhető. Eközben a 10. hétig az árak jelentősen a tavalyi szint felett voltak, ami annak köszönhető, hogy a kereslet a tavalyi évhez képest magasabb volt, közel azonos kínálati mennyiség mellett. A 11-12. hét óta azonban az árak nagyjából a tavalyi szint környékére csökkentek

- mondta a szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

A görög szamóca az elmúlt években kiváló minőségével és folyamatosan növekvő mennyiségével szilárdan megvetette a lábát a német piacon - írja a FruitVeB. Ennek oka, hogy a másik nagy szereplőnél, Spanyolországban az utóbbi években jelentős problémákat okozott az aszály és az öntözéssel kapcsolatos nehézségek. Görögországban viszont ezzel szemben általában elegendő az esős időszakban hulló csapadék, amit tározókban fognak fel. Ez oda vezetett, hogy az elmúlt években számos kiskereskedelmi lánc áttért a spanyol áruról a görögre. Idén a helyzet egy kicsit más: most nem az aszály, hanem épp a heves esőzések okoznak minőségi problémákat Spanyolországban. A görög szamóca szezonjának hagyományos csúcsidőszaka április-május hónapokra esik. A német kiskereskedelmi láncoknál általában június közepéig található meg a görög áru, utána már túlságosan meleg lesz a szamóca termesztéséhez Görögországban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?