Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a magyar szamócát itthon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a magyar szamócát itthon

agrarszektor.hu
Nagy port kavart az a fotó, ami pillanatok alatt elterjedt az interneten itthon: a képen az látszik, hogy az ezer kilométerről érkező görög szamóca mintegy negyedannyiba kerül, mint a hazánkban, szezon előtt termett kedvelt gyümölcs. Itthon 8000 forintot kérnek egy kiló magyar szamócáért, és ez a szakértők szerint jelenleg nem számít irreálisnak.

Április elején már nem csak a tavasz közepének és az egyre jobb időnek örülhetünk, az eper rajongóinak ez azért is piros betűs ünnep, mert végre hazánkban is indul kedvenc gyümölcsük szezonja. A drágulás azonban nagyon úgy tűnik, hogy ezt az igen népszerű gyümölcsöt sem kíméli majd, erre enged legalábbis következtetni egy budapesti piacon fotózott tábla. Valaki az egyik budapesti piacon készített a fotót, amin jól látszik, hogy a Görögországból érkező import eper kilója 1 980 forintnál megáll, addig a magyar eper kilójáért 8 ezer (!) forintot kért a kereskedő - írja a Pénzcentrum.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lap megkereste a Fruitvebet, vagyis a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetet, akik szerint egyáltalán nem kirívó, hogy az szezon előtt akár még az utolsó napokban is akár négyszer annyi legyen a magyar eper, mint az import.

Európa déli részén, a mediterrán térség országaiban, valamint Észak-Afrikában is kifejezetten meleg, néhol aszályos időjárás uralkodott az előző két hónapban. Általában is ilyenkor van főszezon Görögországban, Spanyolországban és Marokkóban, de a melegek miatt az állományok gyorsabban fejlődtek, egyes esetekben a fajták is összeértek. Ez azt jelenti, hogy március végére egy dömping időszak következett be, ahol a magyar piacokra érkező mediterrán szamóca 1500-1700 Ft/kg-os ára nem számít különlegesen alacsonynak, főleg azért nem, mert görög szamóca esetében ilyen tömegű árunál körülbelül 80 Ft/kg a szállítási költség. A Mediterráneumban és Észak-Afrikában tehát most van a csúcsidőszak, ha esetleg feltorlódnak a készletek, akkor a kereskedők mindig szabadulni próbálnak a gyorsan romló árutól, tehát ez a mostani, március végi árszint egyáltalán nem számít különlegesnek

- írta válaszában a Fruitveb. Hozzátették azt is, hogy az árszint egyáltalán nem volt számukra meglepő, ugyanis a magyar epret ilyenkor még fűtött termesztőből szedték le.

EZ IS ÉRDEKELHET

Elmondták azt is, hogy a piacokon már megjelent a magyar szamóca, de ez még javarészt fűtött üvegházakból származik. Ennek termelési költsége a mai inputanyag- és energiaárak mellett valóban nagyjából 5-6 ezer Ft/kg között van, tehát a kereskedőnél látott 8000 Ft/kg bármennyire is furcsa, de nem tűnik irreálisnak. Az árkülönbség pedig lényegében abból adódik, hogy a magyar szamócának még nem kezdődött el az igazi szezonja. A délebbi országok, mint például Görögország, Spanyolország és Izrael éghajlati előnyökkel rendelkezik, a szamóca szezonja emiatt ott több héttel korábban elindul. Ráadásul ezek az országok jó technológiai színvonal mellett, nagy volumenben állítják elő az epret, amely a nyomott árakban is jelentkezik. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!