Egész Európát elöntheti idén ez a gyümölcs: tele lesznek vele a boltok?

Egész Európát elöntheti idén ez a gyümölcs: tele lesznek vele a boltok?

agrarszektor.hu
A gyengébb palántaminőség miatt némi ijedtséggel indult a szezon a görögöknél, de azóta rekordszámokat mutat az ország szamócaexportja. Könnyen lehet, hogy a görög szamóca lesz az idei európai szezon nyertese.

A hagyományosan október végén kezdődő kiültetéseknél óriási volt az ijedtség a görög termelők körében, mivel egyes régiókban a palánták akár 50%-át is újra kellett telepíteni. Ezt azonban különösebb zökkenő nélkül sikerült megoldani, így a szezon a normális mederben kezdődhetett meg. A görög exportőrök számára kapóra jött a spanyol szezon későbbre tolódása, így a Frutonea adatbázisa szerint március végéig még a tavalyi rekordot is túlszárnyalva történelmi csúcsokat ért el a kivitel. Ennek hátterében az is áll, hogy az elmúlt években folyamatosan bekövetkező spanyolországi aszályhelyzet miatt több nagy felvásárló, így például Németország növelte a görög áru beszerzését a spanyol rovására a szállítások és a minőség megbízhatóbb alakulása miatt - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az utóbbi évekre jellemző, hogy Görögországban dinamikusan, 1500-ról 2300 hektár fölé bővült a termőterület. Az éves termés volumene 75-ről 100 ezer tonna környékére ugrott, amelynek háromnegyede, 75 ezer tonna körüli mennyiség kerül exportra. Magyarországra a görög szamóca március végén és áprilisban kezd el nagy mennyiségben beáramlani, de a görög szezonnak májusban az ottani forróság miatt vége szakad - már csak ezért is fontos, hogy a magyar szabadföldi szamóca szezonja ne kezdődjön meg túlságosan hamar.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?