Elegük van a lengyel gazdáknak, kemény tüntetésbe kezdtek

Elegük van a lengyel gazdáknak, kemény tüntetésbe kezdtek

MTI
Negyvennyolc órásnak bejelentett ülősztrájkot kezdtek szerdán az agrárminisztérium varsói székházában a lengyel gazdaszervezetek képviselői. A tüntetők azt akarják, hogy követeléseikről személyesen Donald Tusk kormányfővel tárgyalhassanak.

A tiltakozók a Czeslaw Siekerski mezőgazdasági miniszterrel kedd este folytatott megbeszélés után döntöttek úgy, hogy nem hagyják el a székházat - közölte szerda reggel a Radio Wnetnek nyilatkozva Tomasz Obszanski, a legnagyobb szakszervezet, a Szolidaritás agrártagozatának (SRI) elnöke. Mint Obszanski beszámolt róla, a tárgyalásokra Siekierski hívta meg a gazdákat azzal kapcsolatban, hogy március 20-án a kelet-lengyelországi Rzeszówban a miniszter előzetes megállapodást írt alá több agrárszervezet képviselőivel azokról a lépésekről, amelyeket a kormány a mezőgazdaságot érő problémák megoldása érdekében tenne. Az egyik lépés az lenne, hogy leállítanák a korábban behozatali embargó alá került ukrán termékek lengyelországi tranzitját is. A megállapodás az eladott lengyel gabona után fizetendő állami támogatásról is szólt, valamint az európai uniós zöld megállapodás módosítását illető lengyel követelésekről.

EZ IS ÉRDEKELHET

A keddi megbeszélés során viszont kiderült, hogy a rzeszówi megállapodás teljesítése érdekében a kormányoldal "nem tett semmit. Nincs tranzitleállítás, nincs gabonatámogatás, igazából semmi sincs, csak káosz

- fogalmazott Obszanski. 

Úgy látta: Siekierski a kormányon belül "magára maradt", nem rendelkezik olyan hatáskörrel és olyan eszközökkel, amelyek lehetővé tennék a problémák megoldását. A gazdák ezért konkrét döntések meghozatalára és Donald Tusk kormányfőre várnak a minisztériumban - erősítette meg a SRI elnöke.  Malgorzata Ksiazyk, az agrárügyi tárca szóvivője a PAP hírügynökségnek megerősítette: továbbra is a minisztérium épületében vannak az ülősztrájk résztvevői, de "jelenleg semmilyen hivatalos tárgyalás nem folyik velük". A mezőgazdasági tárca kedd esti közleménye szerint a rzeszówi megállapodás foglaltak "jelentős része" megvalósult, egy sor lépés viszont tárcaközi egyeztetést és egyéb eljárást igényel, ami lassítja az ígéretek teljesítését. A lengyel gazdák február eleje óta folytatnak a közutak és az ukrajnai határátkelők blokádjaival is járó országos tiltakozást az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!