Heti fókusz: Terbutilazin-mentes gyomirtás kukoricában. Mennyire hatékony?

Heti fókusz: Terbutilazin-mentes gyomirtás kukoricában. Mennyire hatékony? (x)

PR
Az Európai Unió előírásainak megfelelően  bármely terbutilazin hatóanyagot tartalmazó készítményt ugyanazon a területen hektáronként három évente egyszer, maximum 850 g terbutilazint tartalmazó dózisban lehet kijuttatni. A hatóanyagot helyettesítő megoldásokról és azok hatékonyságáról szakértők tájékoztatnak. A válaszokért kattintson a névre!
Nagy Lajos - Bayer Crop Science, Domokos Lajos - FMC-Agro, Molnár Szabolcs – Nufarm, Gáspár Gergely - Sumi Agro, Papp Zoltán - SyngentaNagy Lajos - Bayer Crop Science, Domokos Lajos - FMC-Agro, Molnár Szabolcs – Nufarm, Gáspár Gergely - Sumi Agro, Papp Zoltán - Syngenta

 

Nagy Lajos, Bayer Crop Science

Szerencsésnek mondhatja magát az, aki részt vehet, vagy közelről figyelhet egy olyan szakmai fejlesztő munkát, amit a Bayer az utóbbi évtizedekben végzett a kukorica gyomírtás területén. Érdekes és izgalmas, ahogy az újabb és újabb kihívásoknak kellett megfelelni, legyen az uniós szabályozás, új gyomnövények megjelenése, vagy technológiai változások.

A terbutilazin, amely kétségtelenül és nem ok nélkül az egyik legnépszerűbb kukorica gyomirtó szer hatóanyag, korlátozásának, esetleges kivonásának híre egyértelműen abba az irányba sarkalta fejlesztésünket, hogyan lehet megoldani a kukorica gyomirtását e nélkül a hatóanyag nélkül. A Bayernek is van terbutilazonos kombinációja a piacon, az Aspect T, ami egy flufenacet nevű egyszikűirtó partnerhatóanyagot is tartalmaz. Mint kombinációs partner, szélesítheti a meglévő termékeink hatásspektrumát. Eltérő hatásmódja miatt adhat eszközt a rezisztenciára hajlamos fajok visszaszorítására, vízoldhatósága miatt növelheti - főleg öntözött területeken - a kombinációk hatástartamát.

A technológiai fejlesztés folyamán cégünk a jól bevált szóló hatóanyagú készítményei mellé fokozatosan felsorakoztatta ezek tienkarbazon-metil hatóanyaggal kombinált változatait. Kísérleteinkből egyértelműen látszott, hogy ezt követeli meg a hazai gyomflóra és a technológia változása. Mit adhat egy szulfonil-karbamid hatóanyag a meglévő termékekhez?

Sorrendben először az Adengo került piacra, mely a korai posztemergens készítmények között szinte azonnal előkelő helyet vívott ki magának. Esetében a tienkarbazon-metil a kedvező vízoldékonysága és a hatásspektrumot kiegészítő tulajdonsága miatt került a termékbe. Ez a kiváló vízoldékonyság teszi lehetővé, hogy akár egy erősebb harmatra „megmozduljon” a herbicid és a kelőfélben lévő gyomok ellen kifejtse a hatását. A már kikelt egy- és kétszikű gyomokon a talajfelszín fölötti részeken keresztül hat. Kémiai tulajdonságai és hatásmódja markánsan kiegészíti az izoxaflutol hatását a HPPD-gátlókra toleráns gyomnövények ellen. Hektáronkénti adagja pedig lehetővé teszi megfelelő hatástartam elérését, akár öntözött területeken is. Széfener tartalmának köszönhető szelektivitása biztosítja, hogy hibridkukorica előállításban a kultúra alapherbicidje legyen.  

A Monsoon OD több mint 2 évtizede az árukukorica gyommentesítésének „igáslova”. Egyhatóanyagú, az első széfenerrel kombinált szulfonil-karbamid hatóanyagú, széles hatásspektrumú szelektív posztemergens gyomirtó szer. Egyetlen hibája, hogy a terméknek nincs hatástartama. A megfelelő kombinációs partner kiválasztását hosszas kísérletsorozat előzte meg. A folyamat végére a tienkarbazon-metil került ki győztesen, így született meg az azóta is népszerű Monsoon Active. A készítmény a legszélesebb hatásspektrumú gyári kombináció a kukorica posztemergens gyomirtására. Az új fejlesztésű ciproszulfamid széfenernek köszönhetően megfelelően szelektív áru- és silókukoricában egyaránt. „Nehezített” gyomosodási körülmények között akár fejlett gyomnövények ellen is biztosan teljesít. A készítményben kombinációs partnerként szereplő tienkarbazon-metil nem csak a hatásspektrum szélesítését hozta magával, hanem a csapadék hatására újra kelésnek induló nagymagvú, nehezen irtható fajok elleni hatástartamot is.

2007 óta a tembotrion hatóanyagú Laudis az egyik legismertebb és legsikeresebb készítmény a kukorica posztemergens gyomirtására. Szelektivitásának és hatásbiztonságának köszönhetően az egyik legszélesebb körben alkalmazható megoldás áru-, siló-, hibrid-, vagy akár csemegekukorica gyomirtására. Fejlesztőink éles szemét dicséri, hogy mák gyomirtására is engedélyezték. Talán nem túlzás az a megállapítás, hogy Laudis nélkül szinte elképzelhetetlen mákot termeszteni. A 2000-es évek óta egyre szélesebb körben alkalmazott HPPD-gátlók alkalmazásának köszönhetően számos vidéken felszaporodtak a hatásmódra toleráns fajok. Ide tartozik például a varjúmák, az ugari szulákpohánka, a kövér porcsin és ennek köszönhető a parti köles előretörése is, ami főleg az ország keleti részén okoz komoly problémát. Jó szemű felhasználók hamar kiszúrták, hogy a Laudis-nak is van hatástartama, csak kevésbé látványos, mint a hasonló termékeké. Már a fejlesztés korai szakaszában felmerült az igény, hogy a Monsoon active-hoz hasonlóan egy szélesebb hatásspektrumú, de markáns hatástartammal is rendelkező új gyomirtó szert hozzunk a piacra. Tienkarbazon-metil kiegészítéssel megszületett a Capreno, amely először az USA piacát hódította meg, majd Európában először, nálunk is stabilan megvetette a lábát. Ezzel, az ún. „mid-poszt” termék bevezetésével a Bayer új szegmenst nyitott a korai gyomkonkurencia kikapcsolásra, megerősített posztemergens hatékonysággal és sokkal jobb hatástartammal.

A felsorolt megoldások bárkit meggyőzhetnek arról, hogy megfelelő hatóanyagok és alkalmas fejlesztési koncepció esetén könnyű korrekt szakmai választ találni a terbutilazin korlátozásával járó kihívásokra.

Domokos Lajos, FMC-Agro

Az Európai Unió előírásainak megfelelően terbutilazin tartalmú gyomirtó szer csak minden harmadik évben használható ugyanazon a területen, növénytől függetlenül. Erre a kihívásra reagálva az FMC megalkotta terbutilazin-mentes gyomirtószer-csomagajánlatát kukoricában.

A Diniro® Flex csomag 4 hatóanyagot tartalmaz, ezzel megfelelően széles hatásspektrumot biztosít. A Diniro® gyomirtó szert egy teljes dózisú Successor® 600 gyomirtó szerrel egészítettük ki, amely a petoxamid-tartalmával hosszan tartó és széles spektrumú tartamhatást biztosítani elsősorban a magról kelő egyszikű és bizonyos kétszikű gyomok ellen is.

Diniro® Flex gyomirtási technológia hatása ebszőlővel erősen fertőzött területen (Dalmand, 2023. 06. 01.)Diniro® Flex gyomirtási technológia hatása ebszőlővel erősen fertőzött területen (Dalmand, 2023. 06. 01.)

Ha ezt a magról kelő egyszikű gyomok elleni, nagyon markáns és hosszantartó talajon keresztüli hatást vizsgáljuk, óriási előnyt biztosít a termelőnek, hiszen a kukoricában fontos, hogy az olyan veszélyes, magról kelő gyomnövényeket, mint a kölest, a muhart, a kakaslábfüvet és a fenyércirkot a termelési szezon kezdetétől az egész vegetációs időszakban kiiktassuk a területekről. A Diniro® Flex csomag képes erre!

Technológiai tippekért és a hatékonysági példákért nézze meg az alábbi videót!

A megfelelő talajon keresztüli tartamhatás kifejtéséhez 10-15 mm bemosó csapadék szükséges 14 napon belül!

Diniro® Flex hatása egyszikű gyomokon (Görgeteg, Somogy vm., 2023. 06. 05.)Diniro® Flex hatása egyszikű gyomokon (Görgeteg, Somogy vm., 2023. 06. 05.)
Diniro® Flex hatása muharral és csattanó maszlaggal erősen fertőzött területen (Dunaszentgyörgy, 2023. 06. 09.)Diniro® Flex hatása muharral és csattanó maszlaggal erősen fertőzött területen (Dunaszentgyörgy, 2023. 06. 09.)

A kombináció hatóanyagainak tudása: a széles hatásspektrum, a megerősített egyszikűek elleni hatás, a szelektivitás, rugalmasság és talajon keresztüli hatása alapján elmondható, hogy egy biztos ponttal bővült a kukoricagyomirtószer-választék.

Molnár Szabolcs, Nufarm

A kukorica gyomirtása, bár rutinszerű feladatnak tűnik, mégis komoly kihívást jelent a gazdálkodóknak.

A talajművelésben bekövetkezett változások, a megváltozott gyomflóra, az egyre kiszámíthatatlanabb és szeszélyesebb időjárás, az elmúlt évek hatóanyag-kivonásai a kukorica gyomirtására is rányomták a bélyegüket. Az egymenetes pre- vagy korai posztemergens gyomirtások sikere sok esetben megkérdőjeleződik, és a csak posztemergens kezelések sem mindig adnak kielégítő eredményt. A technológia megválasztásánál akkor járunk el helyesen, ha a felhasználni kívánt készítményeket a területre jellemző gyomfajokhoz, azok keléséhez, fejlettségéhez igazítjuk. A sokféle faj közül az utóbbi időben az egyszikűek előretörése a legszembetűnőbb, melyek akár több hullámban is kelhetnek. Problémát jelenthet az is, ha a talajherbicidek nem kapnak elég bemosó csapadékot, ekkor a gyomok utánkelésére szinte biztosan számíthatunk. És nem szabad megfeledkezni arról a veszélyről sem, amit a gyomok herbicidrezisztenciájának kialakulása jelenthet.

Ilyen körülmények között felértékelődnek a rugalmasan, a gyomok keléséhez igazítható komplex gyomirtási technológiák, mint amilyenek a Nufarm Hungária Kft. által kínált megoldások. Azonban a hatóanyagok felhasználásának szabályai, lehetőségei sokat változtak az elmúlt években, és a termelőknek folyamatosan alkalmazkodniuk kell ehhez. Ilyen például a terbutilazin hatóanyag felhasználása is, melynek kijuttatható mennyiségét jelenleg háromévente egyszer, hektáronként 850 g mennyiségben határozták meg. Igyekszünk megfelelni kukoricatermesztő partnereink igényeinek, ezért ajánlatunkban megtalálható a terbutilazin hatóanyagot tartalmazó gyomirtási technológia, de azon partnereinknek is van ajánlatunk, akik mellőzni kényszerülnek ezt a hatóanyagot. Az előbbi igények kielégítésére a Tengeri Ikercsomagunkat ajánljuk, mely nevéből adódóan két fizikai csomagból áll, míg akik nem használhatják a hatóanyagot, azoknak a GoldCorn technológiai csomag lesz a megoldás, amely három terméket tartalmaz.

Ismerjük meg a GoldCorn technológiai csomag nyújtotta lehetőségeket!

A GoldCorn technológiai csomag alkalmazása három gyomirtó szer együttes felhasználását jelenti, és azon kukoricatermesztők számára ajánljuk, akik terbutilazinmentes gyomirtásban gondolkodnak. A technológiai csomag elemei a Kideka, az Ikanos és a Valentia.

A Kideka 100 g/l mezotriont tartalmaz. A plasztokinonbioszintézis-gátló (HPPD gátló) hatóanyagra jellemző, hogy az érzékeny gyomnövények a hatóanyag felvétele után kifehérednek, majd elpusztulnak. A mezotriont a gyomok levélen és gyökéren keresztül is felveszik. Elsősorban a magról kelő kétszikű gyomok ellen alkalmazható, de a fiatal, éppen kikelt kakaslábfüvet is gyéríti. A Kideka engedélyezett dózisa 0,5 l/ha, és kiválóan kiegészíti a másik két termék gyomirtó hatását, valamint tartamhatást is biztosít a mezotrion hatóanyagra érzékeny magról kelő kétszikű gyomokkal szemben.

Az Ikanos 40 g/l nikoszulfuron hatóanyaga a gyomnövényekben az aminosav-bioszintézis megzavarásával a fehérje-anyagcserét akadályozza. A nikoszulfuron alapvetően levélherbicid, de rendelkezik némi talajhatással is. Nem perzisztens, felezési ideje csupán 7-10 nap, ezért utóvetemény-hatással nem kell számolni. Felhasználása alapvetően a magról kelő egyszikűek ellen irányul, de néhány kétszikű gyom is érzékeny a nikoszulfuron hatóanyagra. Az Ikanos engedélyezett dózisa 1,0 l/ha. Fontos, hogy a kezelés időpontjában a magról kelő egyszikű gyomnövények a gyökérváltás előtt legyenek, ami azt jelenti, hogy leghatékonyabban 1–3 leveles állapotukban tudunk védekezni ellenük.

A Valentia gyomirtó szer 100 g/liter fluroxipir és 2 g/liter floraszulam hatóanyagot tartalmaz. A fluroxipir a légzés fokozásával auxinszerű tüneteket okoz, azaz hormonhatású hatóanyag. Hatását a magról kelő kétszikű gyomnövényekre fejti ki, de az évelők közül az aprószulák, a sövényszulák és a hamvas szeder ellen is igen hatékony. A floraszulam ALS gátló hatóanyag, és a fluroxipirhez hasonlóan szintén a levélen keresztül fejti ki hatását. A magról kélő kétszikű gyomnövények széles köre érzékeny a hatóanyagra. A Valentia engedélyezett dózisa kukoricában 1,35–1,8 l/ha.

A GoldCorn technológiai csomagban az Ikanos 1,0 l/ha, a Kideka 0,5 l/ha, a Valentia pedig 1,5 l/ha dózissal szerepel. A gyomirtószer-kombinációt a magról kelő egyszikű gyomok 1–3, a magról kelő kétszikű gyomon 2–4 leveles, a szulákfélék 15–20 cm-es hajtáshosszúságánál célszerű kijuttatni, így a három gyomirtó szer 4 hatóanyaga a tenyészidő során biztos és tartós gyommentességet biztosít (1. kép).

1. kép: Balra kezeletlen kontroll, jobbra GoldCorn csomag hatékonysága. Nufarm nagyparcellás kísérlet, Kaposvár, 2023. június 15. Kezelés: 2023. május 22.1. kép: Balra a kezeletlen kontroll, jobbra a GoldCorn csomag hatékonysága. Nufarm nagyparcellás kísérlet, Kaposvár, 2023. június 15. Kezelés: 2023. május 22.

Gáspár Gergely, Sumi Agro

Miseran Flexx - hatás felpörgetve a varázsló csomagjában

A kukorica gyomirtása egyre nehezebb feladat. Folyamatosan szembesülünk a hatóanyagok kivonásával (pl. S-metolaklór), és a meglévők felhasználásának korlátozásával (terbutilazin). Őket a sorban hamarosan újabb hatóanyagok fogják követni. Ezért próbálkoznak a fejlesztők a meglévő hatóanyagok újszerű kombinációival, de a Sumi Agro Hungary Kft ehhez képest forradalmian új, egyedi megoldást kínál a kukoricatermesztők számára.

A 2024-ben forgalomba kerülő MISERAN FLEXX technológiai csomag nemcsak az engedélyezett hatóanyagok újszerű kombinációját jelenti, hanem egyúttal új hatóanyagot is hoz ebbe a szegmensbe: a klomazont.

Kezeletlen kontrollKezeletlen kontroll
Miseran FlexxMiseran Flexx

A csomag elemei közül az új hatóanyagot az ISERAN nevű, új készítmény tartalmazza, melyben a klomazon a mezotriont egészíti ki. A klomazon karotinoid bioszintézis gátló hatóanyag, a klorofill pusztulását okozza a gyomnövényekben, melyek emiatt először kifehérednek, majd elpusztulnak. A klomazonra a selyemmályva az egyik legérzékenyebb gyomfaj, de segíti a kombinációs partnerek magról kelő egyszikűek (kakaslábfű, muhar- és köles fajok, magról kelő fenyércirok) és kétszikűek (libatop fajok, keserűfű fajok, disznóparéj fajok, parlagfű) elleni hatékonyságát, talajon és levélen keresztül egyaránt. Az eredményes talajhatás szempontjából fontos, hogy a klomazon már alacsonyabb mennyiségű bemosó csapadék (5-7 mm) mellett is hatékony.

Az ISERAN elsősorban a magról kelő kétszikűek ellen nyújt kiváló megoldást pre- és korai posztemergensen alkalmazva, a kukorica legfeljebb 3 leveles állapotáig. Az egyszikűek ellen azonban kiegészítésre szorul. Ezért a MISERAN FLEXX csomagban az ISERAN-t egy igazi varázsló segíti: a MERLIN FLEXX. Hatóanyaga, az izoxaflutol markáns hatással bír sok magról kelő egy- és kétszikű gyomfaj ellen. A megfelelő talajhatás kifejtéséhez szüksége van 10-15 mm bemosó csapadékra, majd az ezt követő újabb csapadékok hatására a hatóanyag még heteken keresztül képes újraaktiválódni. Ez teszi az egyik leghosszabb talajhatással, „visszanyúló hatással” bíró készítménnyé a MERLIN FLEXX-t. A biztonságos használatot pedig az egyedi széfener technológia teszi lehetővé: a készítményben levő ciproszulfamid megóvja a kukoricát a hatóanyag okozta károsodástól.

A MISERAN FLEXX csomagban két készítmény három hatóanyaga biztosítja a kiváló teljesítményt. Additív és szinergista hatásuk révén egyaránt erősítik, „felpörgetik” egymás hatását. Ezért a csomagban a készítmények az engedélyezett alacsonyabb dózisban is teljes értékűen, eredményesen működnek. A szinergizmus talajon- és levélen keresztüli hatásban egyaránt jelentkezik: az egyes készítmények hiányosságait a kombinációs partnerek kitűnően orvosolják. A csomag elsősorban a magról kelő gyomok ellen hatékony, de a már kihajtott mezei acat tövek ellen is markáns perzselő hatást tapasztaltunk. Az évelő fenyércirok növényeken hosszan tartó kifehéredés figyelhető meg, azok fejlődésükben jó ideig visszamaradnak.

A MISERAN FLEXX csomag változékony csapadékviszonyok mellett is hatékony. A klomazonnak, ahogyan említettük, kevesebb bemosó csapadék is elegendő. A mezotrion és az izoxaflutol 10-15 mm csapadéknál fejti ki hatását, de újabb csapadékok hatására az izoxaflutol révén a kombináció még sok héten keresztül biztosít megújuló hatást a gyomok ellen, ezáltal téve gyommentessé az állományt a teljes tenyészidőszakra.

A MISERAN FLEXX csomag elemei nem tartalmaznak terbutilazint, ami egyszerűsíti a helyzetet a vetésforgó összeállítását és adminisztrációt illetően is.

A csomag 4 liter ISERAN-t (0,66 l/ha) és 2 liter MERLIN FLEXX-t (0,33 l/ha) tartalmaz, mely így összesen 6 hektárra elegendő. Kijuttatható preemergensen, illetve korai posztemergensen, a kukorica 3 leveles állapotáig. A gyakorlatban klasszikus korai posztemergens kijuttatást ajánlunk, a kétszikű gyomok 2-4, az egyszikűek 1-3 leveles állapotáig, elsősorban magról kelő gyomokkal fertőzött területeken.

A MERLIN FLEXX és az ISERAN önállóan is megvásárolhatók. Az ISERAN-t ez esetben 1 l/ha dózisban célszerű kijuttatni, egyszikű gyomok ellen kombinációs partnereként pedig dimetanamid-p (pl. Click combi), petoxamid, vagy nikoszulfuron hatóanyagú készítmények használatát javasoljuk.

 

Papp Zoltán, Syngenta

Először is érdemes megnézni, mi az, amit a terbutilazin ad a gyomirtás sikeréhez. Ennek tudatában érdemes vagy lehet egyáltalán keresni azokat a megoldásokat, amelyek képesek pótolni a kérdéses hatóanyagot.

A hatóanyag egyik legnagyobb előnye a szelektivitás. A kukorica képes biológiailag lebontani a terbutilazint, így akár érzékenyebb hibridekben, csemegekukoricában, vetőmag-előállításban vagy popcorn kukoricában is használható. Kukoricán kívül napraforgóban és cirokban is alkalmazható. Nagy előnye a széles kijuttatási időintervallum, preemergensen, korai és akár kései posztemergensen is kijuttatható. Számos gyom ellen kihagyhatatlan elem. Elég csak a vadkenderre vagy a parlagfűre gondolni. De szintén nagyon jó hatékonyságú a disznóparéj, libatop fajok, fekete csucsor, csattanó maszlag, varjúmák vagy az egynyári szélfű ellen. Talajon keresztül is képes 4-6 hetes tartamhatást biztosítani. Posztemergensen kijuttatva erős perzselő hatást ad mind az egyszikű, mind a kétszikű gyomok ellen, amely tulajdonság a gyorsaságban jelentkezik. Kifejezetten szeretik használni a növényvédelmi szaktanácsadók. Ezekből a tényezőkből látszik, hogy nehezen pótolható hatóanyagról van. Sajnos ennyire univerzális megoldást nem lehet javasolni. Bizonyos készítmények rendelkeznek 2 vagy 3 előnnyel, de mindegyikkel sajnos nem.  

Portfóliónkban 3 olyan széles hatásspektrumú gyomirtó csomag van, amelyek képesek részben pótolni a terbutilazint.

Az egyik legszelektívebb megoldásunk a Camix Pro, amelyet takarmánykukorica mellett csemegekukoricában és vetőmag-előállításban is, de akár popcorn termesztésben is biztonsággal használhatunk. Preemergensen vagy korai posztemergensen is alkalmazható. Széles hatásspektruma mellett hosszú tartamhatás ad.

Camix Pro kezelést követően tiszta a terület Debrecen-Józsán 2022-benCamix Pro kezelést követően tiszta a terület Debrecen-Józsán 2022-ben

Az Elumis Bang szintén rendelkezik számos előnyös tulajdonsággal. Az egyik legszélesebb hatásspektrummal bír. A kezelést követően már néhány napon belül látványos, gyors hatás érhető el használatával. A magas mezotrion tartalom adja a hosszú tartamhatást. Kifejezetten alkalmas fenyércirokkal és mezei acattal erősen fertőzött terület gyomirtására. Posztemergensen 3-6 leveles állapot között takarmány és silókukoricában javasolható.

Hasonlóan állománykezelésben jelent megoldást a PeakNik gyomirtó csomagunk. Szintén takarmány és silókukoricában 3-6 leveles fejlettség között felhasználható. Gyors hatását jellemzi, hogy már néhány napon belül elkezdődik a gyomok pusztulása. A készítményben lévő 3 hatóanyag nagyon jól kiegészíti egymást, gyakorlatilag egy teljes gyomspektrumot lefed. Kiválóan használható akár magról, kelő évelő egy- és kétszikű gyomok ellen.

Ezek a készítmények mindegyike terbutilazin mentes megoldást kínál. Azonban egyik sem képes azokat a széleskörű előnyöket biztosítani, amit önmagában a terbutilazin képes volt. Azokon a területeken, ahol az adott évben nem használható (a 3 éves korlátozás miatt), ott csak olyan készítménnyel érdemes elvégezni a kezelést, amelyek valamilyen szempontból megközelítik az említett hatóanyag képességeit. A fent felsorolt 3 készítmény közelíti ezen tulajdonságokat, érdemes használni őket.

Balra kezeletlen kontroll jobbra PeakNik hatásaBalra kezeletlen kontroll jobbra PeakNik hatása

További információkért látogasson el az oldalunkra vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!