Riasztó jóslat érkezett a szakemberektől: tovább romolhat a helyzet 2024-ben

Riasztó jóslat érkezett a szakemberektől: tovább romolhat a helyzet 2024-ben

MTI
Sorra dőltek meg tavaly a rekordok minden jelentősebb globális éghajlati tényező tekintetében a Meteorológiai Világszervezet (WMO) Genfben nyilvánosságra hozott jelentése szerint, a legaggasztóbb fejlemény az óceánok felmelegedése és a tengeri jégtakaró zsugorodása.

Az ENSZ szakosított szervezetének a világ éghajlatáról összeállított éves jelentésében kiemelték, hogy a feljegyzések kezdete óta, azaz 174 éve nem észleltek olyan magas átlaghőmérsékleteket, mint 2023-ban: az ipari forradalom előtti időszak átlaghőmérsékleteihez képest 1,45 Celsius-fokkal mértek magasabbat. Az óceánok hőmérséklete terén is 65 éves rekord dőlt meg tavaly, és a tengerek több mint 90 százalékában tapasztaltak hőhullámokat, ami több helyen is zavarokat keltett a táplálékláncokban.

Celeste Saulo, a WMO főtitkára úgy fogalmazott: a szervezet vörös riasztást ad ki, mert az óceánok melegedése, a gleccserek zsugorodása és az antarktiszi jégtakaró olvadása különösen aggasztó. Ez a trend hozzájárult ahhoz, hogy az utóbbi évtizedben több mint kétszer olyan gyors volt a tengerszint-emelkedés, mint 1993 és 2002 között. Az óceánok melegedése leginkább az Atlanti-óceán északi részére koncentrálódott, ahol 2023 végén az átlagértékeknél átlagosan 3 Celsius-fokkal magasabb vízhőmérsékleteket mértek. Az óceánok melegedése kihat az érzékeny tengeri ökoszisztémákra is, sok halfaj északabbra menekült, ahol hűvösebb a víz.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?