Újabb fordulat a Spar ügyében: reagált a minisztérium

Újabb fordulat a Spar ügyében: reagált a minisztérium

MTI
Folytatódik vita a magyar állam és a Spar között a kiskereskedelmi különadó, ismertebb nevén az "extraprofitadó" miatt. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben utasította vissza a vállalat legutóbbi állításait.

Az elmúlt hét egyik nagy híre volt, hogy a Spar panaszt nyújtott be az EU-nak a magyar kiskereskedelmi különadó miatt. A holland áruházlánc szerint az úgynevezett „extraprofitadó” diszkriminatív volt, uniós jogot sértett és komoly károkat okozott a cégnek. A vállalat szerint az is aggályos, hogy az árstop miatt beszerzési ár alatt kellett értékesíteniük egyes termékeket.

A Spar emellett azt is kifogásolta, hogy a a magyar kormány egyfajta megoldást javasolt a helyzetre: a csökkentés feltétele az lett volna, hogy az állam részesedést szerezne a vállalatban. A Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója, Hans Reisch ugyanakkor határozottan elutasította annak lehetőségét, hogy a cég elhagyná Magyarországot, mivel jelentős befektetéseket hajtottak végre és több ezer munkahelyet teremtettek az országban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ügy folytatásaképpen a Nemzetgazdasági Minisztérium reagált a Spar vezetőjének szavaira. A minisztérium közleményét változtatás nélkül közöljük:

"A valótlan és rosszindulatú állításokkal szemben a kormány a családok és a rezsicsökkentés megvédése érdekében azokban a szektorokban - így többek közt a kiskereskedelemben, az energiaszektorban és bankszektorban - vezette be az extraprofitadókat, ahol azok keletkeztek. Ezekben az ágazatokban az energiaválság és azt kísérő, megugró infláció okán olyan extra jövedelmek képződtek, amiért az érintett vállalatok nem dolgoztak meg. A kormány ezeket az extraprofitokat elvonta, az így keletkező bevételek biztosítják a Rezsivédelmi Alap finanszírozását. A magyar kormány elvi álláspontja ugyanis az, hogy a háború, a káros szankciók és az energiaválság árát nem a magyar családoknak kell megfizetniük.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozza, hogy a kiskereskedelmi különadót az Európai Unió Bírósága jogszerűnek nyilvánította. Ezzel szemben minden más állítás alaptalan.

A magas élelmiszerinfláció visszaszorítása érdekében a kormány bevezette az alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopot, majd a kötelező akciózásról és az online árfigyelő rendszer elindításáról döntött. A célzott kormányzati intézkedések eredményesnek és hatékonynak bizonyultak, az előző évhez képest 2024 februárjára az infláció 3,7 százalékra, ezen belül az élelmiszerinfláció pedig 2,2 százalékra csökkent. A SPAR - kommunikációja alapján - ezekkel a kormányzati intézkedésekkel nem ért egyet. Ez a magatartás szemben áll a magyar fogyasztók érdekeivel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kiemeli, hogy a kormányt érintő támadások hátterében nem a SPAR által megfogalmazott intézkedések állnak, annak valós oka az érintett kiskereskedelmi vállalat veszteséges gazdasági helyzete. A SPAR Magyarország Kft. működése ugyanis nem hatékony, mivel piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmarad. Ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, továbbá beszállna a piaci árversenybe, kétségbeesésében alaptalan álhíreket terjeszt.

A magyar piacon csak olyan vállalkozások maradhatnak, amelyek jogkövető magatartásuk mellett figyelembe veszik a hazai fogyasztók érdekeit, azaz jó minőségű és jó áron elérhető termékeket kínálnak a magyar családok számára."

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?