Visszautasíthatatlan ajánlatot tett a kormány a Sparnak?

Visszautasíthatatlan ajánlatot tett a kormány a Sparnak?

agrarszektor.hu
Hans Reisch, a Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója a Die Pressének adott interjúban beszélt az Európai Bizottsághoz intézett panaszukról, melyet a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt nyújtottak be. Reisch elmondta, hogy a magyar kormány egyfajta megoldást javasolt a helyzetre: a csökkentés feltétele az lett volna, hogy az állam részesedést szerezne a vállalatban – írja a Portfolio.

A Spar vezetője hangsúlyozta, hogy bár a cég több mint 600 üzlettel rendelkezik Magyarországon, és jelentős szereplője az élelmiszer-kiskereskedelemnek, az országos gyakorlatok gazdaságilag nehezen fenntarthatóvá teszik a vállalat működését. Az árplafon és a kiskereskedelmi különadó együttesen jelentős terhet ró a vállalatra, ami számos nehézséget okoz a fenntartható üzletmenetben.

Nemet mondtak

A Spar vezetője úgy véli, elfogadhatatlan, hogy egy olyan vállalatot, amely az ország javát szolgálja, ilyen módon kezeljenek. Azt állította az interjúban, hogy kendőzetlenül közölték a magyar kormány részéről, hogy „ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet” a különadó esetében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Spar magyarországi ügyvezető igazgatója, Heiszler Gabriella korábban kifejtette, hogy a kiskereskedelmi különadó által kiváltott nehézségek miatt hosszú távon nem lehet fenntartani a vállalat nyereségességét.

A kormány tagadja az állítást

A cikk emlékeztet: már tavaly az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának jelezték a Magyarországon jelenlévő kiskereskedelmi láncok, hogy a kormány különböző hatalmi eszközökkel próbálja őket kiszorítani, akkor diszkriminatívnak nevezték a különadót. Más ágazatokból is bírálták a magyar kormány lépéseit, például az építőanyaggyártók is ugyanígy hátrányos megkülönböztetésről beszélnek. Panaszaik meg is jelentek az Európai Bizottság tavalyi országjelentésében.

Fotó: Róka László, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?