Gondok lehetnek a magyar földeken: erre oda kell figyelnie a gazdáknak

Gondok lehetnek a magyar földeken: erre oda kell figyelnie a gazdáknak

agrarszektor.hu
A gyomnövények jelentősen csökkenthetik a kultúrnövények terméshozamát és a termés minőségét, ezért a gazdálkodók jövedelmezősége nagymértékben függ a komoly terméskiesést okozó fajok elleni védekezés eredményességétől. Az idei enyhe tél és a rekord meleg tél végi - kora tavaszi időjárás nemcsak kultúrnövényeink, hanem a gyomnövények növekedésének is kedvezett. A szántóföldeken most egyszerre vannak jelen a hagyományosan ősszel csírázó tyúkhúr, ebszékfű fajok, ragadós galaj, pipacs, nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, valamint a melegkedvelő parlagfű, vagy a hélazab.

Magyarországon az elmúlt években az egyszikű gyomfajok folyamatos terjedése figyelhető meg. Az egyszikű gyomnövények komoly terméskiesést okozhatnak, jelentőségük gyakran meghaladja a kétszikűek által okozott károkat. Kádár Aurél Vegyszeres gyomirtás és termésszabályozás című könyvében foglaltak alapján például az egyre inkább elterjedt nagy széltippan esetében már 2-3 növény/m2-es fertőzöttség esetén a terméskiesés elérheti az 5 %-ot, 8-10 növény/m2-es fertőzöttség esetén a 10-15 %-ot, 15-20 növény/m2-es fertőzöttség esetén pedig a 20-25 %-ot is - írja a Corteva közleményében.  

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez azt jelenti, hogy a nagy széltippan esetében akár 500-1200 kg/ha terméskiesés is előfordulhat, ami jelentős anyagi veszteséget okoz a gazdáknak. Ahhoz, hogy a gazdálkodók megfeleljenek a feléjük támasztott egyre nagyobb igényeknek, miszerint termeljenek többet, kevesebb erőforrásból, rugalmasságra van szükségük, hogy döntésüket a lehető legkevésbé határozzák meg a különböző időjárási viszonyok.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?