Leállt a Fonyódi ásványvízüzem – vége a nagymúltú palackozónak?

Leállt a Fonyódi ásványvízüzem – vége a nagymúltú palackozónak?

agrarszektor.hu
Beszüntette a termelést a Fonyódi Ásványvíz Kft., a régóta pénzügyi nehézségekkel küzdő palackozó szerint az újrahasznosított műanyagot megkövetelő csomagolási előírás miatt. A leállást megszellőztető Pénzcentrum szerint ugyanakkor az évek óta halmozódó veszteség és az kitermeléshez szükséges vízbázis állapota is szerepet játszhat az üzemszünetben. A cég reagált a lapnak, szerintünk ideiglenes leállásról van szó, és a márka is marad.

- írja több különálló forrásra hivatkozva a Pénzcentrum. A portál iparági értesülésekre hivatkozva azt írja: a nagymúltú gyár végnapjait már a 2010-es évek elején előrevetítették, a vízbázis ugyanis sérült, gyakorlatilag nincs elegendő mennyiségű tiszta vízkészlet a fenntartható üzemeltetéshez, így régóta kódolva volt a leállás. 

Évek óta vannak gondok

A portál megjegyzi azt is, hogy a cég pénzügyi helyzete sem ideális, a cég üzleti beszámolói is arról tanúskodnak, hogy komoly gondokkal küzd a Fonyódi Ásványvíz Kft.

A cég szerint csak ideiglenes a leállás

A portál hírére tegnap reagált a vállalat is, amelyben elismerték a leállást, de azt ideiglenesnek tartják, és döntően a csomagolóanyagokra vonatkozó szabályozást látják a hátterében. Mint fogalmaznak

A Fonyódi Ásványvíz Kft. 2024. február elsejével ideiglenesen felfüggesztette a gyártási tevékenységét. A vállalat vezetése a külső piaci, gazdasági, valamint szabályozói környezet változásai miatt, hosszas mérlegelést követően döntött az átmeneti leállás mellett. A szabályozói környezet kapcsán a teljes ásványvíz-palackozói piacot érintő változás az a 2025 január 1-jén életbe lépő európai uniós előírás, amely szerint a műanyag italcsomagolást forgalmazó vállalatoknak a palackok előállítása során 25%-os arányban újrahasznosított alapanyagot kell felhasználniuk. A Fonyódi Ásványíz Kft. palackozó üzemében működtetett gépsorokat mintegy 25 éve telepítették, ezek a berendezések nem alkalmasak az újrahasznosított műanyag alapanyagok ilyen mértékű felhasználására.

A márkát megtartanák

Fontos ugyanakkor, hogy a cég válaszában leszögezte: a Fonyódi Ásványvíz Kft. nem szünteti meg az ásványvízmárkát, csak átmenetileg szünetelteti a gyártást, hogy a reorganizációt követően, a gyártósor megújításával piacképesebb formában tudja újraindítani a termelést, üzleti és környezetvédelmi szempontból egyaránt biztosítva a hosszú távú fenntartható működés feltételeit.

A vállalat tulajdonosai elkötelezettek a gyártás mihamarabbi újraindítása, a gyártástechnológia korszerűsítése, valamint a márka megújítása iránt

- teszi hozzá a cég. A vállalat szerint ráadásul a folyamatos palackozáshoz szükséges mennyiségű, jó minőségű ásványvíz kitermelésére alkalmas kút és ásványvízkészlet is rendelkezésre áll.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!