Megszólalt a növénytermesztő: ez az év nehezebb lesz, mint az előző kettő

Megszólalt a növénytermesztő: ez az év nehezebb lesz, mint az előző kettő

agrarszektor.hu
2024. februárjában csak azt tudom mondani, hogy ez az idei év sokkal nehezebb lesz, mint az előző kettő - mondta Tóth Emil, a Sárrét Kft. ügyvezetője az Agrárszektornak. A Fejér vármegyei gazdaság, illetve a köréje szerveződő cégcsoport vezetője nyerte el az Év növénytermelője díjat az Agrárszektor 2023 Konferencián. A szakember szerint a jelenlegi tervezhetetlen helyzetben arra sincs esély, hogy a növénytermesztők legalább nullára kihozzák a mérlegüket. Tóth Emil úgy látja, hogy amíg nem kezdenek el emelkedni a terményárak, az uniós támogatás lenne a gazdák számára az egyetlen megoldás.

A szántóföldi növénytermesztési ágazat jelenlegi helyzete sok minden, de nem rózsaszín - mondta Tóth Emil, hozzátéve, hogy a terményárak továbbra is alacsonyak, mind a búza, mind pedig a kukorica esetében 60 ezer forint körül vannak, és egyelőre semmi jele nem látszik annak, hogy a jövőben emelkedni kezdenének a tőzsdei árak. A Sárrét Kft. ügyvezetője szerint ez a mostani időszak tervezhetetlen, különösen akkor, ha a gazdálkodók nem érnek el egy hektáronkénti 600 ezres árbevételt, amivel még épp csak pozitív nullában lennének. Ennek azonban semmi reménye jelenleg.

Sehogy se jönnek ki a számok

A szakember elmondása szerint a mostani árak és költségek mellett Magyarországon nem igazán lehet nyereségesen szántóföldi növényeket termeszteni. Ha az ember 6 tonna/hektáros búzával és 7 tonnás kukoricával számol, még úgy is bőven 500 ezer forint alatt van az árbevétele. Ugyan el lehet hagyni a műtrágyát, de az megint a terméseredmények csökkenésével járna.

Várhatóan sokkal nehezebb lesz ez a mostani év, mint akár a 2023-as, akár az aszályos 2022-es volt

- mondta ki őszintén Tóth Emil.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nincs túl sok mozgástere a növénytermesztőknek

A szabadbattyáni Sárrét Kft. mintegy 3400 hektáron termel gabonaféléket és olajos magvakat. Adódik a kérdés, hogy az aktuális tények ismeretében nem változtatnak-e a vetésszerkezetükön, mire a szakember elmondta, hogy nagy változtatásokra nincs módjuk. Öt éves vetéstervünk van, azon belül kevés a mozgástér -közölte Tóth Emil, hozzátéve, hogy a vetésszerkezeten nem lehet változtatni. Mindössze annyit tudtak tenni, hogy 150 hektár szóját "becsempésztek" a kukorica közé, azt viszont még nem tudják, mi lesz a 4%-os ugaroltatással.

A növénytermesztők problémájára egy megoldás lenne: ha az Európai Unió szubvenciót adna a gazdáknak, és kivezetné az ukrán árut a közös piacokról

- vélte Tóth Emil.

Az ügyvezető végezetül elmondta, hogy ugyan ők is elmentek a határra tüntetni, de még mindig rengeteg ukrán gabona van itthon. Először azoknak kellene kiürülnie a raktárakból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!