Elmaradt a betakarítás sok helyen: a fagyok miatt a földben marad a termés

Elmaradt a betakarítás sok helyen: a fagyok miatt a földben marad a termés

agrarszektor.hu
Hollandiában 5 százalékkal kisebb a 2023-as étkezésiburgonya-termés az egy évvel korábbinál. A termőterület csökkenése és az alacsonyabb hozamok egyaránt hozzájárultak a termésmennyiség csökkenéséhez.

A Holland Központi Statisztikai Hivatal (CBS; Centraal Bureau van Statistiek) előzetes adatai szerint a 2023. évben a belföldön megtermelt étkezési burgonya termésmennyisége az előző évhez képest 5%-kal, 3,4 millió tonnára csökkent. Ez a visszaesés egyrészt a termőterület zsugorodásának (2022-höz képest 1,2%-os csökkenés, 75,7 ezer hektárra), másrészt az előző évinél 1,2%-kal gyengébb, 45,8 t/ha-os hozamoknak a következménye - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A rendkívül csapadékos időjárás miatt több területen el is maradt a betakarítás, tehát még mindig vannak betakarítatlan, földben lévő állományok. A fagyok miatt igen valószínű, hogy ezek már nem is kerülnek felszedésre, de legalábbis rendes termés ezekről a területekről nem várható. Hollandiában összesen 158 ezer hektáron termesztenek burgonyát, ebből 40 ezer hektáron vetőburgonyát, 42600 hektáron ipari felhasználású (magas keményítőtartalmú) fajtákat, és a fennmaradó 75,7 ezer hektáron étkezési burgonyát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!