2024. április 23. kedd Béla
Rekordáron a burgonya ezeken a piacokon: őrület, mennyibe kerül egy kiló

Rekordáron a burgonya ezeken a piacokon: őrület, mennyibe kerül egy kiló

agrarszektor.hu
Az elmúlt tíz év árait magasan meghaladó szintre emelkedett a burgonya ára Lengyelországban. Egyelőre még nem látszik, hogy mi vethetne véget a drágulásnak.

Lengyelországban a burgonya betakarítását követő rendszeres szezonális árvölgy már október elején véget ért, és kisebb emelkedéssel, de ezen a szinten stabilizálódott az átlagár egészen január közepéig. Ekkor azonban megkezdődött az az áremelkedés, ami miatt gyanítható, hogy az előző tíz év áraihoz képest egész szezonban rekord áron kerül majd értékesítésre - írta meg a FruitVeB. Jelenleg a sárga burgonya nagybani ára az 1,20-1,50 PLN/kg (105-135 Ft/kg), a piros burgonyáé az 1,33-1,70 PLN/kg (120-150 Ft/kg), a fehér burgonyáé pedig az 1,67-2,13 PLN/kg (150-190 Ft/kg) közötti sávban alakul.

Az utóbbi pár hétben jelentősen nőtt a nagybani piacokra és a feldolgozókhoz érkező eladási ajánlatok száma. Emiatt talán elképzelhető az árakban némi visszaesés, de már látszik, hogy ezek az ajánlatok túlnyomórészt a kisebb, 45 mm átmérő alatti tételekre vonatkoznak, azaz, ha ez az árcsökkenés be is következik, a 45+ és 50+ méretű tételek árait várhatóan nem befolyásolják majd, főleg azért mert ezekből a készletek jóval alacsonyabbak a szokásosnál.

Az árak visszaesését előidézhetné még az olcsó import, és bizony az Ukrajnából származó áru az év elején még jelentős aggodalomra adott okot. Mostanra azonban ez az aggály jelentősen csökkent, mivel az ukránoknál a fagyokat követően számottevő mértékben visszaesett a kínálat, amit az árak emelkedése is jelez. Az év eleje óta, azaz alig négy hét alatt az ukrán nagybani átlagár 18 hrivnya/kg-ról 22 UAH/kg-ra (170-ről 205 Ft/kg-ra) nőtt, ami egyrészt 22%-os emelkedést jelent, másrészt egy évvel ezelőtt még csak 5 hrivnya/kg (47 Ft/kg) körül alakult az átlagár. A nyugati országokból származó import nem fejthet ki jelentősebb árnyomást, mert ott is drága, ezért a Belgiumból vagy Hollandiából származó tételek a lengyel nagybani piacokon jellemzően az 1,80-2,40 zloty/kg (160-215 Ft/kg) közötti sávban cserélnek gazdát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!