2024. április 23. kedd Béla
Indulhat az áremelés? Őrület, mennyiért árulják a krumplit ezeken a piacokon

Indulhat az áremelés? Őrület, mennyiért árulják a krumplit ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
Egész Európában szűkös a burgonya kínálata, ami a lengyel nagybani piaci árak emelkedésében is tetten érhető. A fehér fajtáknál 1,67-2,13 PLN egy kilogramm (145-185 Ft/kg) krumpli a lengyeleknél, ami 50% feletti áremelkedésnek felel meg. Ezzel szemben Magyarországon a Budapesti Nagybani Piacon a hazai termésű burgonya ára január közepén a kilónkénti 220-250 forintos sávban mozog.

Az idei szezonban igen korlátozott a piacon lévő burgonya mennyisége, és nem csak Lengyelországban. Ez az árakon is nyomon követhető: még a hagyományosan alacsonyabb kereslettel jellemezhető november-decemberi időszakban is nagyon magas maradt a burgonya ára a nagybani piacokon, bár áremelkedés ekkor még nem következett be - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Egy ilyen piaci helyzetben félő volt, hogy Ukrajnából ellenőrizetlen körülmények között nagy mennyiségű, rossz minőségű, és igen olcsó áru érkezhet Lengyelországba - ettől sok termelő és fogyasztó is tartott. Ez egyelőre nem történt meg, ami abból is látszik, hogy az új év legelején már jelentős mértékű áremelkedést figyelhettünk meg a nagybani piacokon, ami egyben az európai helyzetre is reflektál: rohamosan csökkennek az árukészletek.

Jelenleg a tisztított, zsákos kiszerelésű burgonya nagybani piaci ára Lengyelországban a sárga fajták esetében 1,13-1,5 PLN/kg (100-130 Ft/kg), ami 20%-os drágulást jelent az előző év áraihoz képest, a piros fajták esetében 1,20-1,67 PLN/kg (105-145 Ft/kg), ami majdnem 30%-os drágulást jelent, a fehér fajtáknál pedig 1,67-2,13 PLN/kg (145-185 Ft/kg), ami viszont már 50% feletti áremelkedésnek felel meg. Magyarországon a Budapesti Nagybani Piacon a hazai termésű burgonya ára január közepén a 220-250 Ft/kg-os sávban mozog, míg az import áruért jellemzően 260-330 Ft/kg-ot kérnek a kereskedők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!