2024. április 23. kedd Béla
Sokkoló számok jöttek: durván megdrágult a krumpli az EU-ban

Sokkoló számok jöttek: durván megdrágult a krumpli az EU-ban

agrarszektor.hu
Mozgalmas évet tudhat maga mögött az európai mezőgazdaság, ami az árakban is megmutatkozik. A mezőgazdasági árindexekre vonatkozó első becslések 2023-ra vonatkozóan azt mutatják, hogy a 2021-es és 2022-es évekre jellemző erőteljes áremelkedés visszaszorul. 2023-ban a mezőgazdasági termékek (kibocsátás) átlagára 2%-kal nőtt az EU-ban előző évhez képest, míg az inputok átlagára 5%-kal csökkent. A legtöbb EU-s országban (köztük Magyarországon is), jelentős mértékben drágult például a burgonya, a műtrágyaárak azonban nagymértékben csökkentek.

Az olívaolaj (54%), a burgonya (beleértve a vetőburgonyát is) (23%), a sertés (22%) és a tojás (20%) esetében jelentős áremelkedést regisztráltak, addig a gabonafélék (a búza, árpa, kukorica, rozs és zab, valamint más gabonafélék összessége) esetében jelentős csökkenést (26%). A műtrágyák és talajjavító szerek átlagára 23%-kal csökkent. Ezzel szemben a növényvédő szerek és növényvédő szerek átlagára 9%-kal nőtt, ahogyan a vetőmagok és az ültetési anyagoké is - derült ki az Eurostat friss adataiból. 

EZ IS ÉRDEKELHET

EU-szerte kilőttek a burgonyaárak

Ahogyan korábban lapunk is beszámolt róla, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a burgonya termőterülete és termésmennyisége folyamatosan csökkenő tendenciát mutat Magyarországon. 2022-ben például 199,2 ezer tonna burgonya termett, mintegy 17%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Mint kiderült, a csökkenés 2023-ban is folytatódott: ekkor ugyanis 5,83 ezer hektárról 161,5 ezer tonna burgonyát takarítottak be. A burgonya (vetőburgonya nélkül) behozatala 13%-kal 38,2 ezer tonnára csökkent 2023. január és augusztus között az előző év azonos periódusához képest. A legnagyobb beszállító Franciaország maradt, ahonnan 22%-kal kevesebb, 21,2 ezer tonna burgonya érkezett. Hollandiából 18%-kal több, 5,55 ezer tonna burgonyát szállítottak hazánkba. A burgonya kivitele 28%-kal 2,73 ezer tonnára csökkent a megfigyelt időszakban. A legnagyobb célpiac Románia volt, ahová a tavalyinál 18%-kal kevesebbet, 931 tonnát vittek ki, valamint Horvátország, ahová viszont 78%-kal nőtt a kivitel, ami így elérte a 705 tonnát.

EZ IS ÉRDEKELHET

Árcsökkenés a műtrágyapiacon

A műtrágyaárak 2023-ban 22 uniós országban volt alacsonyabb, mint 2022-ben. Leginkább Luxemburgban (-46%), Svédországban (-41%) és Finnországban (-39%) csökkentek az árak, Magyarországon pedig 38%-kal. Ezzel szemben Cipruson (14%), Máltán (9%), Görögországban (6%) és Romániában (3%) viszont magasabbak voltak az árak.

Magyarországon komoly fordulat következett be a műtrágyapiacon 2023 első felében, hiszen a korábbi árrobbanás után a műtrágyaárak látványosan csökkentek. Ugyanakkor a különböző műtrágyák felhasználása minden kategóriában esett, gyakorlatilag lefeleződött a műtrágyapiac a volumeneket tekintve. Bonyolítja a helyzetet, hogy a műtrágyaárakkal párhuzamosan a terményárak is jelentősen estek, és ez ismét nehezítette a termelők műtrágyabeszerzéseit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!