2024. április 23. kedd Béla
Fontos bejelentést tett a román miniszterelnök az élelmiszerárakról

Fontos bejelentést tett a román miniszterelnök az élelmiszerárakról

MTI
Romániában további két hónappal meghosszabbítják az alapélelmiszereknél alkalmazható árrést korlátozó, 2023. augusztus 1-jén életbe lépett rendelet hatályát, amely az intézkedés hiányában január 31-én járna le - jelentette be közösségi oldalán Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a Facebook-on jelentette be, hogy meghosszabbítja az intézkedés határidejét. Mint írta,

úgy döntöttem, hogy 60 nappal meghosszabbítom az alapélelmiszerek árréskorlátozásáról szóló rendeletet. A román állampolgároknak továbbra is szükségük van az élelmiszerárak stabilitására, a múltkori spekulatív áremelési őrület után.

Ciolacu szerint egyértelmű, hogy a korlátozás visszafogta a spekulatív áremeléseket, hozzájárult az infláció csökkenéséhez, és szinten tartotta a lakosság vásárlóerejét. Felidézte: a statisztikai intézet adatai szerint a 2023 decemberi árak 5,8%-kal voltak magasabbak a 2022 decemberi árakhoz képest, míg tavaly júniusban, amikor a bukaresti kormány meghozta az árréskorlátozásról szóló döntést, a fogyasztói árak csaknem 18%-kal voltak magasabbak a 2022 júniusi szintnél.

A kormányfő bejegyzését illusztráló grafikonok egyikén az látszik, hogy az árréskorlátozási rendelet tavaly júniusi bevezetése és annak - augusztus elsejei - tényleges hatályba lépése között 2,47%-kal csökkent az érintett 14 alapélelmiszer ára, majd az eredetileg három hónapra meghirdetett intézkedés októberi meghosszabbítását és kiterjesztését követően az árak emelkedő tendenciája ismét megtorpant, és újabb, kisebb mértékű árcsökkenés következett be. A grafikon szerint az árréskorlátozásban érintett 21 alapélelmiszer ára még mindig 1,32%-kal elmaradt a tavaly júniusi szinttől.

Az augusztus elsejétől hatályos rendelet 20%-ra korlátozta Romániában a feldolgozók és a kiskereskedők által alkalmazható megengedett árrést bizonyos élelmiszerek esetében, a nagybani forgalmazók pedig (az adásvételek számától függetlenül) azóta együttesen legfeljebb 5%-os haszonkulcsot számolhatnak fel. Az első intézkedéssel 14 alapélelmiszer árát korlátozták. A jogszabály meghatározott összetételű és kiszerelésű fehér kenyérre, friss tehéntejre, telemeára (román sajtféleség), joghurtra, búzalisztre, kukoricadarára, tojásra, napraforgóolajra, csirkehúsra, sertéshúsra, friss zöldségre, gyümölcsre, burgonyára és cukorra vonatkozott. A rendelet meghosszabbítása alkalmával, 2023. november 1-jén a korlátozást újabb hét termékre terjesztették ki: meghatározott kiszerelésű kerekszemű rizsre, kalácsra, sűrített paradicsomlére, meghatározott zsírtartalmú tejfölre, margarinra, élesztőre, körtére, fokhagymára és darált húsra.

Marcel Ciolacu azzal zárta hétfői bejelentését, hogy folytatja a párbeszédet az áruházláncok képviselőivel, hogy közösen hosszú távú megoldást találjanak az árak ellenőrzés alatt tartására. Úgy fogalmazott, csak az a feltétele, hogy a romániai termelők és feldolgozók méltányos bánásmódban részesüljenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!