Fontos dolog derült ki ezekről a támogatásokról: mutatjuk a részleteket

Fontos dolog derült ki ezekről a támogatásokról: mutatjuk a részleteket

agrarszektor.hu
A 2023. január 1-től indult KAP Stratégiai Terv tükrében összefoglalásra kerültek azok a feltételek, illetve támogatási lehetőségek, amelyek a közeljövőben várhatóak a mezőgazdasági vízgazdálkodásban.

Területalapú támogatások:

 • Az idei évtől a területalapú támogatás most már a vízborított (belvizes) területre is igénybevehető, azaz támogatásra jogosult területté válhattak az éghajlatvédelmi, talajvédelmi és egyéb környezeti okokból fontos, a mezőgazdasági területekhez szorosan kapcsolódó ún. agro-ökológiai területek (aöt), mint például: mezővédő erdősáv, fás cserjés sávok, belvízzel borított területek - írja NAK.
 • Fontos változás lesz a 2023. évhez képest, hogy a vízzel borított gyepterületek is BISS támogatottak maradnak (2023-ban csak a szántóterületekre volt ez igaz) - HMKÁ8-ban azonban nem számolhatóak el továbbra sem.

HMKÁ, azaz a helyes mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó elvárások

 • (HMKÁ4) Víztestek mentén védelmi sávok kialakítása, nem juttatható ki műtrágya, szerves trágya és növényvédőszer (2024-től talajkondícionáló készítmény és növénykondícionáló készítmény sem):

- MePAR-ban jelölt  vízfolyások partvonalától 5 méterre (csökkenthető, ha a tábla 50 méternél nem szélesebb és 1 hektárnál kisebb).

- MePAR -ban jelölt 5000 m2 feletti állóvizek partvonalától mért 20 méteres sávban. 

- völgyzáró gátas halastavak esetében a partvonaltól mért 5 méteres sávban.

- a szervestrágya esetében a meghatározott védőtávolságok nem vonatkoznak a legeltetett állatok által elhullajtott trágyára, amennyiben az az itatóhely megközelítése miatt következik be!ú

 • (HMKÁ7) Főszabály szerint kötelező a szántóföldi vetésváltás, kivéve a víz alatt álló kultúráknál!
 • (HMKÁ8) Az elszámolandó vízvédelmi sávokon tilos mezőgazdasági termelést végezni, kivéve a mezőgazdasági kultúrállapot fenntartása érdekében végzett tisztító kaszálást és mechanikai gyomirtást. (2024-től a tisztító legeltetés is TILOS!)

Termeléshez kötött támogatások - a mezővíz tükrében

 • Az Európai Bizottság sokkal szigorúbb feltételekhez kötötte a termeléshez kötött támogatások fennmaradását, miszerint a 2023-ban induló termeléshez kötött támogatások feltételrendszerének összhangban kell lennie az EU Víz Keretirányelv célkitűzéseivel.
 • 2023-tól ezért célzott helyszíni ellenőrzések keretében vizsgálják a hatóságok

- a növénytermesztési jogcímek esetében a víz mennyiségi, míg

- a tejelő tehéntartás esetében a víz minőségi szempontú védelmét garantáló előírások betartását, különös tekintettel a vízjogi engedélyek meglétére.

A köztestület portálján megtalálható az a NAK által készített útmutató, amely részletesen mutatja be, hogy az illetékes vármegyei kormányhivatalok milyen szempontok alapján végzik a helyszíni és dokumentum alapú ellenőrzéseket, elérhetőség: https://www.nak.hu/images/2023/Termelshez-kttt-tmogats-vzjogi-ellenrzse_20230807.pdf.

Nem termelő beruházások - a mezővíz tükrében (2024. tavasz)

 • Várhatóan 2024 I. felében nyílnak meg azok a pályázati felhívások, amelyek nem termelő beruházásként további anyagi támogatást jelentenek majd a víz helyben történő tartására, úgy, mint a
 • Vízvédelmi célú nem termelő beruházások - c/i. vízvédelmi célú nem termelő beruházások
 • partmenti vízvédelmi pufferzóna kialakítása, fejlesztése, vizes élőhelyek létrehozása a területen megjelenő többletvizek visszatartásával, illetve a területek visszanedvesítésével – kizárólag belvíz-veszélyeztetett területen

A kivitelezés évében nem számolható el a HMKÁ8, illetve az Agro-ökológiai program vonatkozó előírásának teljesítésénél.

A létrehozott nem termelő elemek fenntartására támogatás igényelhető RD22_G05_LCP_70 - Agro-ökológiai földhasználat-váltást ösztönző kifizetés keretében.

Vízvédelmi célú nem termelő beruházások - c/ii. vízvédelmi célú nem termelő beruházások

(projektalapú elszámolás)

 • területi vízvisszatartást szolgáló vízi létesítmények kialakítása, fejlesztése a mélyfekvésű, vízvisszatartásra alkalmas területeken
 • erózióvédelmet biztosító létesítmények kialakítása, fejlesztése - kizárólag erózió-érzékeny területen.

Minden esetben van 5 év kötelező fenntartási időszak!

Mezőgazdasági vízgazdálkodási pályázati felhívás 'öntözésfejlesztés' (2024. tavasz)

 • Várhatóan 2024 I. felében
 • Öntözésfejlesztési és vízfelhasználás hatékonyságát javító mezőgazdasági üzemen belüli beruházásnak 3 fő célterülete van

- az öntözővíz felhasználásának hatékonyságát javító beruházások támogatása,

- a melioráció és a vízfelhasználás-hatékonyság javításának támogatása;

- a vízvisszatartás létesítményeinek támogatása a fenntartható vízkészlet-gazdálkodás biztosításával

Változások

- Az ültetvénytelepítésnél nem látunk változást! Kell az öntözés, a vízjogi engedély, illetve a 'jó állapotú víztest', de ha a nem a pályázati felhívásból valósul meg maga az öntözés, úgy elég csak a vízjogi engedélyt csatolni, és akkor nem kerül megvizsgálásra a víztest minősítést.

- A jövőben a vízelvezetés kizárólag a hirtelen lezúduló, a talajt kifejezetten károsító többlet csapadékvíz elvezetésére szolgáló víztározók lehetnek csak támogatottak!

- Fontos, hogy nem minősül öntözött területnek a korábban öntözött terület, azaz KAP ST rendeletből kikerült, hogy az öntözött terület nettó növekedésének meghatározása céljából öntözött területnek minősíthetők az olyan, aktuálisan nem öntözött területek is, amelyeken a közelmúltban öntözőberendezés működött.

- A közösségek korábban + 20 % támogatási intenzitást kaptak, amely a jövőben azonban + 15 %-ot fog jelenti.

Vízgazdálkodási közösségeket támogató pályázati felhívás (2024. tavasz)

 • Cél az elismert fenntartható vízgazdálkodási közösségek működésének támogatása.
 • Csak elismert közösségeknek.
 • A közösségek az öntözéshez szükséges infrastruktúrát együtt hozzák létre és együtt üzemeltetik, illetve együtt teszik meg az első lépéseket a beruházások létrejöttének érdekében.
 • Fontos, hogy beruházásra továbbra sem fordítható, csak tervezésre és üzemeltetésre, legyen szó meglévő, vagy új közösségről, akik a rendelkezésre álló vízkészlet hatékonyabb felhasználása.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?