2024. április 23. kedd Béla
Megőrülnek Kínában ezért a magyar húsért: durva, mennyire népszerű

Megőrülnek Kínában ezért a magyar húsért: durva, mennyire népszerű

agrarszektor.hu
Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a Kína és Magyarország közötti mezőgazdasági és kereskedelmi együttműködés tovább erősödjön és ennek fontos mérföldköve lenne, ha Kína elfogadná a regionalizációt mind a madárinfluenza, mind a sertéspestis tekintetében - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki szerdán hivatalában fogadta Ma Youxiangot, Kína agrár- és vidékfejlesztési miniszterhelyettesét. A kínai piacon a magyar prémium élelmiszertermékek népszerűek, a közép-európai országok közül hazánk rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába.

A tárcavezető a megbeszélésen arra emlékeztetett, hogy idén ünnepeljük a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok létrejöttének 75. évfordulóját, ami remek alkalmat termet a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok áttekintésére és továbbfejlesztésére - írja közleményében az Agrárminisztérium. Emellett pedig az Egy övezet, egy út kezdeményezéssel a két ország együttműködését tovább tudjuk mélyíteni. Kína ugyanis kiemelt partner hazánk számára. Nagy István kitért arra is, hogy keleti ország a világgazdaság egyik legmeghatározóbb szereplője, ezért kiemelt figyelmet fordítunk a kétoldalú partnerségre. A magyar termékek mennyiségi szempontok szerint nem tudnak a kínai piacon versenyezni, de a prémium termékek megállják a helyüket. Példaként említette a libamájat, a Tokaji aszut, a mangalicát és a tollat. Hangsúlyozta, a közép-európai országok közül hazánk rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába, ami a sertés-, liba-, kacsa-, marha- és nyúlhúsra, illetve az élő lóra, tejre, valamint búzára is kiterjed. Továbbá tavaly aláírták a nyersgyapjú protokollt is, mellyel újabb akadály hárult el az országaink közötti kereskedelemben.

A miniszter partnere figyelmébe ajánlotta, hogy Magyarországa a vetőmag-nemesítés és - előállítás tekintetében mind minőségi, mind pedig mennyiségi szempontból is a világ élmezőnyébe tartozik. A hazai genetikai potenciál pedig nemzetközi szinten is nagy lehetőségeket tartogat. Emellett az édesvízi akvakultúra és halgazdálkodás területén rendelkezik hazán olyan tapasztalatokkal a technológia és a kutatás-fejlesztés területén, melyeket készek vagyunk megosztani.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

A találkozón állategészségügyi kérdések is szóba kerültek a madárinfluenza és a sertéspestis vonatkozásában. A magyar külkereskedelem szempontjából komoly előrelépés lenne, ha ezen a területen Kína is elfogadná a regionalizációt. Ennek érdekében az Országos Főállatorvos egy szakértői delegációt fogad februárban a kínai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumból, akiknek előadást tart a magyar állategészségügyi rendszer felépítéséről, valamint a magyar hatóság járványügyi intézkedéseiről is. Nagy István beszélt arról is, hogy tudományos, oktatási és technológiai együttműködés területén is tovább tudjuk erősíteni az együttműködést a két ország között. Erre jó alapot teremthet például a Magyar-Kínai Élelmiszerbiztonsági Kutatóközpont is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!