Még nem késő: ezt sok gazdának el kell intéznie március 31-ig

Még nem késő: ezt sok gazdának el kell intéznie március 31-ig

agrarszektor.hu
A nitrátérzékeny területeken gazdálkodóknak, valamint a területi érzékenységtől függetlenül minden állattartónak, aki a magánszemély háztartási igényeit meghaladó mértékben állatot tart az előző naptári évre vonatkozóan (január 1. - december 31.) adatszolgáltatást kell tennie a gazdálkodási naplóban szereplő adatok alapján 2024. január 1. és 2024. március 31. között.  

Mindenkinek, aki nitrátérzékeny területeken gazdálkodik, illetve a területi érzékenységtől függetlenül minden állattartónak, aki a magánszemély háztartási igényeit meghaladó mértékben állatot tart az előző naptári évre vonatkozóan adatszolgáltatást kell tennie a gazdálkodási naplóban szereplő adatok alapján - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A háztartási igényeket meghaladó mértékű állattartás ebben az esetben azt jelenti, hogy az állatlétszám a vegyes állattartás esetében összesen 5 számosállat/ingatlan, baromfi esetében pedig a 3 számosállat/ingatlan mértéket egyidejűleg meghaladja. Az adatszolgáltatásra 2024. január 1-je és 2024. március 31-e között van lehetőség.

Az adatszolgáltatás csak elektronikus úton teljesíthető. Az adatszolgáltatást minden fent említett gazdálkodónak teljesítenie kell még abban az esetben is, ha a trágyázásra vonatkozó sorok nulla értékkel szerepelnek. Fontos, hogy műtrágyázás 5 évnél nem régebbi talajvizsgálatra alapozottan realizálódjon, az 59/2008 FVM rendelet 3-4. számú mellékletében foglalt maximális értékek figyelembevételével. Istállótrágyázás esetén talajvizsgálat nem szükséges, azonban ez esetben a szerves eredetű összes nitrogén éves értéke nem haladhatja meg a 170 kilogramm/hektár értéket. (Talajvédelmi tervhez kötött tevékenységek esetében pl. hígtrágya, szennyvíziszap stb. a dózist a terv alapján az engedély vagy a végzés tartalmazza.)

Amennyiben az ügyfél átad/átvesz szervestrágyát, úgy tudni kell az átadó/átvevő ügyfél MVH ügyfélnyilvántartási számát is. Adatszolgáltatás hiányában a talajvédelmi hatóság nitrát adatszolgáltatási bírságot szabhat ki, melynek mértéke 10 ezertől 100 ezer forintig terjedő összeg lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!