Itt lehet a megoldás: komoly segítséget kaphatnak hamarosan az állattartók

Itt lehet a megoldás: komoly segítséget kaphatnak hamarosan az állattartók

MTI
Az állategészségügy támogatására együttműködési megállapodást kötött az Állatorvostudományi Egyetem a Sorapharm Kft.-vel - közölte az intézmény.

Közleményükben ismertetik: az egyetemmel együttműködő vállalat hosszas kutatást követően az egyik leginkább ígéretes légfertőtlenítőszer, a hipertiszta klór-dioxid gyártásába fogott, ezt szeretnék állatgyógyászati céllal felhasználni. A rendkívül hatékony vírus-, baktérium- és gombaölő vegyület az állattartó telepeken segíthet számos betegség, egyebek között az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza megfékezésében, alkalmazásával mérsékelni lehet a haszonállatok antibiotikumos kezelését is.

Közölték: az együttműködés keretében projekt indul, amely során meghatározzák az állategészségügyben jelentős kórokozók érzékenységét klór-dioxidra, hogy optimalizálhassák a fertőtlenítőszer koncentrációját. A fejlesztés az élelmiszerbiztonság mellett az állattartók termelékenységét is javítaná, állatgyógyászati szempontok mellett tehát gazdasági célok is indokolják a megállapodást - tették hozzá. A várható eredmények alapján az Állatorvostudományi Egyetem jelentős piaci igényekre számít. A projekt összegéről nem nyilatkoztak, de közölték, hogy a kutatások haladásától függően finanszírozzák a projektet, amely egy teljes fertőtlenítőcsalád létrehozását eredményezheti.

A 2007-ben alakult Sorapharm a honlapján olvasható információk szerint gyógyszerfejlesztési kutatásokra szakosodott magyar tulajdonú vállalat. A nyilvános cégadatok szerint a társaság 2021-ben csaknem 1,2 milliárd forint, 2022-ben mintegy 630 millió forint árbevétellel zárt. Adózott nyeresége a 2021. évi alig 50 millió forintról 282,4 millió forintra nőtt 2022-re.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!