Nagy a baj: fertőző állatbetegség terjed itthon, egyre több megye érintett

Nagy a baj: fertőző állatbetegség terjed itthon, egyre több megye érintett

MTI
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolták Komárom-Esztergom vármegyében. Ezenfelül Békés vármegye eddig mentes területén is megjelent a betegség. Az érintett állományok felszámolása és a járványügyi nyomozás folyamatban van - jelentette be a hivatal.

A Komárom-Esztergom vármegyei Mocsa településen található, mintegy 51 400 példányt számláló hízópulyka telepen az állattartó megemelkedett elhullást észlelt. A Nébih laboratóriuma a H5N1 vírus altípusát mutatta ki az elhullott állatokból. Hozzátették, hogy emellett Békés vármegye Zsadány településén is megjelent a vírus, egy körülbelül 7500 példányt számláló pecsenyelúd állományban. A kitörés a korábban elrendelt, korlátozás alatt álló területeken kívül esik. Az érintett állományok felszámolása jelenleg is zajlik. A gazdaságok körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és meghatározták a 10 kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. A betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás ugyancsak mindkét esetben folyamatban van - írták.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nébih figyelmeztet: ezek az esetek is bizonyítják, hogy a madárinfluenza az ország bármely területén megjelenhet. Kiemelt fontossággal bír tehát a vadmadarak elleni védekezés, hiszen az új területeken leggyakrabban a vadmadarak közvetítésével jelenik meg a vírus. Fontos tudni, hogy a járványvédelmi előírások szigorú és következetes betartása minimalizálja a vadmadarakkal történő közvetlen vagy közvetett érintkezés kockázatát. A fertőzés megelőzése érdekében lényeges továbbá, hogy a magas kockázatúként azonosított megyékben a kereskedelmi céllal tartott baromfikat zártan tartsák. Minden baromfitartó telepen fedetten kell tárolni a takarmányt és az alomanyagot, törekedni szükséges a személy- és járműforgalom minimális szintre csökkentésére, valamint a takarmányszállító járművek alapos, folyamatos fertőtlenítésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!