2024. június 25. kedd Vilmos
Jöhet a drágább tojás és baromfihús itthon a madárinfluenza miatt?

Jöhet a drágább tojás és baromfihús itthon a madárinfluenza miatt?

agrarszektor.hu
Rohamosan terjed a madárinfluenza-járvány Magyarországon. Csak az elmúlt egy héten tíz telepen több százezer baromfit - kacsát, ludat, pulykát és tyúkot - kellett leölni a vírus magas patogenitású H5N1 variánsának megjelenése miatt a Nébih szerint. A járvány felfutása most kezdődött, ezért jelenleg a megsemmisített állatok száma a baromfiállomány viszonylag kis százalékát érinti.

A leginkább érintett eddig a hazai kacsa és lúdállomány, ahol a teljes állomány nagyjából 5,5 százalékát kellett megsemmisíteni. Ennél azonban jóval nagyobb azon baromfiknak a száma, amelyeket bár nem öltek le, de most a vírus terjedése miatt kijelölt védő- és megfigyelési körzet kereskedelmi tilalma alá esnek. Az így tilalom alá vont állatok számáról azonban a Nébih nem nyilatkozott, arra hivatkozva, hogy a „védő- és megfigyelési körzetben lévő baromfitartó telepek összeírása folyamatban van" - írja a hvg. Az aggodalmakat növeli, hogy az eddig felfedezett tíz fertőzött telep közül hat eset más-más megyéket érintett.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nagyobb pusztítást eddig a hazai kacsaállomány szenvedte el: a Hajdú-Bihar megyei Hajdúnánáson 22 500, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadobon 51 ezer, a Bács-Kiskun megyei Petőfiszálláson pedig 7100 kacsát öltek le a fertőzés miatt. Majd újabb tiszadobi telepen másodlagos fertőződés miatt kellett elpusztítani a kacsákat, itt számukat eddig nem közölték. A megsemmisített állományban tenyész-, pecsenye- és tömőállatok is szerepeltek. Négy telepen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszabábolnán és a Csongrád-Csanád megyei Szentesen hat-hatezer tenyészludat pusztítottak el madárinfluenza miatt.

A pusztítás még ennél is nagyobb volt összességében, de még nem tudtak minden érintett területről pontos adatokat közölni. A kór egyébként a házityúkokat sem kíméli, a Hajdú-Bihar megyei Nagyhegyesen például brojlertyúkok fertőződtek meg. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszakürtön pedig mintegy 3600 hízópulykát öltek le a vírus kimutatását követően.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jöhet a drágább tojás és baromfihús?

A korábbi járványokban nem volt arra példa, hogy ellátási problémák keletkeztek volna a hazai kiskereskedelemben, és ez a járvány miatt most sem valószínű. És mivel korábban sem fordult elő, hogy a madárinfluenza a baromfihús és tojástermékek áremelkedését okozta volna, erre most sem kell számítani

- mondta a lapnak a Nébih. 

Mindezt megerősítette Fórián Zoltán, az Erste Bank vezető agrárszakértője is: a szakember nem számít az influenza miatt ellátási problémákra és áremelkedésre. A várakozását pedig elsősorban arra alapozza, hogy erre az elmúlt években sem volt példa, és az évek során egyre jobban kialakult a fertőzéskitörések kezelésének gyakorlata, így korábban egyre rövidebb idő alatt sikerült megfékezni a járványt. 

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy madárinfluenza-járvány esetén is biztonsággal fogyasztható a hentestől, vagy élelmiszerboltban megvásárolt baromfi, amennyiben a terméket legálisan működtetett kereskedelmi egységben vásárolták. Természetesen, mint általában, fontos a megfelelő konyhai higiéniai eljárások alkalmazása, nem hőkezelt alapanyagok elkülönített kezelése.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?