Luxusfűszerrel hódította meg Európát az ír termelő: kilója milliókat is érhet

Luxusfűszerrel hódította meg Európát az ír termelő: kilója milliókat is érhet

agrarszektor.hu
Kiterjedt tanulási és kutatási folyamatok eredményeként indult meg Írországban a japán vízitorma, közismertebb nevén a wasabi termesztése, amely mostanra határozottan sikeres vállalkozássá nőtte ki magát. A termelő, Patrick Fitzgerald elmondása szerint a vevők egy kiló nyers vízitormáért akár 2500 eurót is hajlandóak kifizetni, a növény pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend Európában.

Patrick Fitzgerald, a Beotanics növénytermesztési vállalkozás alapítója több utat is tett Japánba, Shikokuba, amelynek során partnerségre lépett egy immáron 150 éve wasabitermesztéssel foglalkozó gazdasággal. Ennek során egy olyan nemesítési és szelekciós programot indítottak el, amely lehetővé tette, hogy a wasabi immáron az ír éghajlaton is jól érezze magát.

@_too_savage_

♬ original sound - Too Savage

Bár az első betakarított termés még meglehetősen kis mennyiségű volt, Patrick Fitzgerald nem adta fel, és a vállalkozása 2015 óta sikeresen termeszti a japán vízitormát - írta meg a Newstalk. Mint fogalmazott, már az Írországban és Európa-szerte végzett termékkísérletekről kapott első visszajelzések is hihetetlenül pozitívak voltak. A wasabitermesztés pedig, bár kétségkívül költség- és munkaerőigényes elfoglaltság, egyben jól jövedelmező is. Az ír termelő elmondása szerint egy kiló friss vízitormáért akár 2500 eurót, vagyis jelenlegi árfolyamon számítva közel egymillió forintot is kifizetnek a vevők.

A wasabi termesztése bonyolult feladat. A növénynek a jó növekedéshez 8-20 Celsius-fok közötti hőmérsékletre van szüksége, nyáron előnyös számára a magas páratartalom. Ezt a növényt csak ideális vízkörnyezetben lehet termeszteni: ennek 13-19 Celsius-fok közöttinek és árnyékban levőnek kell lennie. Mindemellett még a víz ásványianyag-egyensúlyára is figyelni kell, mert a növénynek csak kevés tápanyagra van szüksége. 1,5-2 évbe is beletelik, míg a gyökér érett és értékesíthető lesz. Amikor az anyanövény eléri a megfelelő méretet és a gyökér is megérik, a termelő kihúzza, elválasztva azt a palántától. Ezt a palántát ültetik újra, amiből a következő termés lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!