Betelt a pohár a német termelőknél

Betelt a pohár a német termelőknél

agrarszektor.hu
Szerte Németországban zajlanak az egyre látványosabb, sőt, egyre dühösebb gazdatüntetések december óta, amelynek fő oka a termelők üzemanyag- és gépjárműadó-kedvezményeinek megnyirbálása. Az eredetileg bejelentett megszorításokon ugyan enyhített a kormány, ám a tüntetések nem csitultak. Amellett, hogy az ellenzéki politika, különösen az AfD is tüzeli a gazdákat, lényegesen többről van szó, mint a mégoly jelentős kedvezmények féltéséről, vagy politikai kommunikációról. A német gazdatársadalom régóta érzi úgy, hogy a mezőgazdaság nem kapja meg a kellő hozzáállást a kormányzat részéről, és mintegy közellenségként van beállítva, amelyhez rögtön lehet nyúlni, ha megszorításokról van szó – írja a Portfolio.

A cikk felidézi: a német kormányzat a bajban lévő költségvetési helyzet eredményeként létrejött meglehetősen masszív, mintegy 17 milliárd eurós finanszírozási hiányt eredetileg hitelfelvétellel próbálta volna kezelni, ám novemberben közbeszólt Németország alkotmánybírósága, amikor elvetette a 2024-es költségvetési terveket. Scholz hárompárti koalíciója végül decemberben jelentette be az új 2024. évi költségvetési tervezet főbb pontjairól szóló megállapodást. Ennek keretében többek között a német kormány a gazdák egyes kedvezményeihez is hozzányúlt volna:

  • A mezőgazdaságban is felmerült a gépjárműadó terve, vagyis a traktorok és egyéb agrárgépek után meg kellene fizetniük a gazdáknak a közterhet, jóllehet eddig mentesültek ezalól.
  • A kormány eltörölte volna azt a kedvezményt is, amely szerint a termeléshez használt dízel üzemanyag adóterheinek nagy részét visszaigényelhetik a gazdák.

Enyhítettek a terven, de ez sem elég

A kormányzat azzal próbált meg kompromisszumot kötni, hogy hangsúlyozta: a bejelentés szerint a kedvezményeket idén 40, 2025-ben és 2026-ban pedig 30 százalékkal csökkentenék. 2026-tól viszont ezzel teljesen megszűnne az agrárdízel-támogatás, a megoldás tehát így sem elfogadható a gazdák számára. A megmozdulásokat szervező Német Gazdaszövetség (DBV) elnöke, Joachim Rukwied szerint mindkét javaslatot el kell vetni, majd megjegyezte:

Itt egyértelműen az ágazatunk jövőbeli életképességéről is szó van, és arról, hogy egyáltalán kívánatos-e még a hazai élelmiszertermelés.

Régóta nincsenek jóban

A cikk szerint ugyanis a gazdák haragját csak részben a most szóban forgó megszorítások váltották ki. Sokat nyom a latban az is, hogy Németország termelői, valamint gazdaszervezetei régóta hangot adnak annak a véleményüknek, hogy a mezőgazdaság megítélése alapvetően hibás a német politikában.

A politika is kihasználja a helyzetet

Az összeállítás kitér arra is, hogy a tüntetésekre egyre inkább rátelepszik a pártpolitika is, különösen a szélsőjobboldali Alternativa für Detschland (AfD) igyekszik minél inkább felkarolni a demonstrációk ügyét, sőt, kifejezetten tüzelni a gazdákat. Azon túl, hogy támogatja a gazdákat törekvéseikben, egyenesen a kormányzattal szembeni általános elégedetlenségnek tudja be a tüntetéseket. A felvonuló traktorokon a szlogenek mellett rendre feltűnnek az AfD plakátjai és jelképei is, a közösségi médiában pedig tudatosan szítják a feszültséget.

Az összeállítás megjegyzi: a német mezőgazdasági miniszter, Cem Özdemir igyekszik kompromisszumkésznek mutatkozni a helyzetben, szavai ugyanakkor már régóta nehezen találnak utat a gazdatársadalomba. A török származású, zöldpárti, bevallottan vegetáriánus mezőgazdasági miniszter elfogadottsága enyhén szólva sem jellemző a termelők köreiben, különösen amiatt, hogy az elmúlt években az agráriumra, mint az egyik legfőbb környezetszennyezőre utalt megszólalásaiban és kritizálta az állattartást is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!