Traktorokkal vonultak az utcára a gazdák: több ezren tüntettek Berlinben

Traktorokkal vonultak az utcára a gazdák: több ezren tüntettek Berlinben

agrarszektor.hu
Németország minden sarkából traktorokkal érkeztek gazdák Berlinbe, hogy a kormány két döntése ellen tiltakozzanak. Ezek ugyanis olyan terhet rónának az ágazat szereplőire, amely a működésüket veszélyeztetné.

Traktoros tüntetésbe kezdtek a gazdák Németországban. A Berlinben összegyűlt termelők a kormány azon döntése ellen demonstrálnak, amely megszüntetné a gázolajra vonatkozó támogatásokat, és eltörölné a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási gépek vásárlása után járó adókedvezményeket - írta meg a Világgazdaság. A Német Gazdaszövetség számításai szerint az intézkedések összesen akár 1 milliárd euróba is kerülhetnek a gazdáknak.

A hárompárti koalíciós kormány a döntést azzal indokolta, hogy a karlsruhei alkotmánybíróság döntése után - amelynek értelmében az eredetileg a koronavírus-járvány kezelésére félretett források más célra nem használhatók - 17 milliárd eurós lyuk tátong a jövő évi költségvetésen. A döntést még a zöldpárti agrárminiszter, Cem Özdemir is kritizálta, mondván, a gazdáknak nincs alternatívájuk a dízel helyett más üzemanyagot használni, miközben ők látják el az országot étellel. Hozzátette, hogy az intézkedések túlterhelik az ágazatot.

A német fővárosban a traktorokkal a Brandenburgi kapuhoz vonuló gazdák azonban nem kívánnak meghátrálni, és a gazdaszövetség elnöke, Joachim Rukwied januártól erőteljes ellenállást helyezett kilátásba a döntés megváltoztatása érdekében. Robert Habeck szerint azonban, aki szeretné a támogatások visszaállítását, annak azok finanszírozására is javaslatot kellene tennie. Noha a mezőgazdasági jövedelmek nőttek, a gabonák, az olajos magvak és a tej árának esése nyomot hagyott a gazdák hasznán.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?