Áll a bál a németeknél: elfajulhat a helyzet, az utcára vonulnak a gazdák

Áll a bál a németeknél: elfajulhat a helyzet, az utcára vonulnak a gazdák

agrarszektor.hu
Áll a bál Németországban, hiszen a mezőgazdaságnak járó adókedvezmények sokakat felháborító eltörlése nem egy csapásra, hanem fokozatosan fog megtörténni a német kormány szerint. A gazdákat ez viszont nem nyugtatta meg, akik szerint a lépést csak a Scholz-kabinet pénzszórása tette szükségessé.

A mezőgazdaságban használt gázolajra vonatkozó adókedvezmények eltörlését Olaf Scholz kancellár kormánykoalíciója még december közepén jelentette be, felháborítva az ország földműveseit, akik több tüntetést is rendeztek Berlinben, és több utcát is lezártak a munkagépeikkel. A forró hangulatot a kormány most azzal próbálta meg lehűteni, hogy ez a folyamat több évig fog tartani, és a gazdáknak nem kellene azonnal megemelkedett költségekkel számolniuk - írja a Világgazdaság a Reuters alapján. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A bejelentés szerint a kedvezményeket idén 40, 2025-ben és 2026-ban pedig 30 százalékkal csökkentenék, ezzel teljesen elvéve a mezőgazdasági támogatásokat. Ám ez csak egy megszorítás a sok közül, amiket a kormány a 2024-es költségvetési hiány miatt jelentett be. Erre pedig azért volt szükség, mert a büdzsét a pandémiás segélyekből próbálták meg befoltozni, de ezt az alkotmánybíróság elutasította, a pénzügyminisztérium pedig rendkívüli kiadási stopot rendelt el. A mezőgazdaságban dolgozóknak tehát az energiaválság után most ismét magas üzemanyagárakkal kell majd szembenézniük.

A német mezőgazdasági szakszervezet, a DBV pedig bejelentette, hogy újabb tüntetéseket fognak szervezni a döntés ellen. A kedvezmények elvétele azonban nem csak a földműveseket érintené, az állami támogatásokra épülő mezőgazdasági rendszer felborítása ugyanis súlyos élelmiszerár-emelkedéshez vezethet, tovább terhelve a megélhetési válságtól szenvedő lakosságot

- írja a lap.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?