Megőrülnek ezért a különleges sajtért az emberek: te megkóstolnád?

Megőrülnek ezért a különleges sajtért az emberek: te megkóstolnád?

agrarszektor.hu
Skóciában készítik a világ talán legorrfacsaróbb sajtját, a Mingert. A már-már veszedelmesen büdös sokak kedvence, és a készítője egyszerűen nem tud eleget gyártani belőle, akkora rá a kereslet.

Felpörgött a kereslet a skót Minger sajt iránt, miután valaki azt állította, hogy ez a világ legbüdösebb sajtja. Az 59 éves skót Rory Stone - aki a szülei nyomába lépve maga is sajtkészítő lett - ugyan állítja, nem szándékosan hozta létre a világ legrohadtabb szagú sajtját, de miután egy ismerőse ezzel a jelzővel illette a terméket, gondolt egyet, és így kezdte népszerűsíteni a termékét - írta meg az Index. A merész húzás bevált, a skót sajtkészítő azóta nem tud eleget készíteni a Minger nevű sajtjából..

A minger egyébként inkább rusnyát jelent, a sajt esetében azonban az orrfacsaró találóbb jelző. Ennek ellenére a vevők nem tudnak betelni a brie típusú sajttal. Rory Stone szerint a termék illatát szép szavakkal ugyan lehetetlen leírni lehetetlen, de az íze egészen más élmény, ráadásul „olvad a nyelven”. A szakember a sikere ellenére is azon a véleményen van, hogy a sajtok bűzét nem lehet összehasonlítani. Vagy mégis?

Márpedig a sajtok illata igenis mérhető. A brit Cranfield Egyetemen már 2004-ben az általuk „elektronikus orrnak” nevezett eszközzel laboratóriumi körülmények között megállapították, hogy a legbüdösebb sajt a Vieux-Boulogne. Szoros versenyben maradt le a szintén francia Époisses és a reblochon, illetve a belga trappista szerzetesek 19. századi receptje alapján készített limburger.

Ezeknek a büdös sajtoknak mégis nagy keresletük van, vannak, akik igen komoly összegeket is hajlandóak kifizetni értük. Ahogy Mark Johnson, a Wisconsini Egyetem tejipari kutatóközpontjának tudósa fogalmazott, egy szűk réteg egyszerűen imádja ezeket a sajtokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!