Mire és hogyan használhatók a mezőgazdasági kijuttató drónok?

Mire és hogyan használhatók a mezőgazdasági kijuttató drónok? (x)

PR
A dróntechnológia évekkel ezelőtt válaszolt arra a kihívásra, hogy olyan műszakilag megbízható pilóta nélküli légijárműveket biztosítson a gazdálkodók számára, amelyek a hagyományos földi eszközök kiegészítésével képesek hatékony segítséget nyújtani a növényvédelemben. Magyarországon 2023. nyarától teljesíthetők a legális használatukra vonatkozó személyi feltételek, augusztusban pedig a Mospilan 20 SG rovarölő szer esetében megtörtént az engedélyokirat kiterjesztése, lehetővé téve a drónnal való kijuttatást.

Amíg a szakterület további szerek engedélyezésére vár, célszerű röviden áttekinteni, milyen képességekkel rendelkeznek a mezőgazdasági kijuttató drónok!

Mint minden drón, a kijuttató modellek is rugalmas felhasználási lehetőségeket kínálnak. A növényállomány homogén kezelésére is használhatók, egyedi erősségeik kiaknázásához ugyanakkor érdemes egy rendszer elemeiként tekinteni rájuk, és ötvözni a képességeiket a felmérő (monitoring) drónok használatával. Egy felmérő drón segítségével adatfeldolgozással együtt legfeljebb néhány óra elegendő, hogy áttekinthessük egy vagy több tábla állapotát. Ennek során megismerjük a táblák különböző részei között pillanatnyilag jellemző eltéréseket a növényborítottságban (pl. gyomfertőzöttségben), a kultúra fizikai, esetleg távérzékelt fiziológiai állapotában. E különbségek figyelembevételével az adatfeldolgozó szoftverrel kijuttatási térképeket hozhatunk létre, amelyek lehetőséget biztosítanak folyékony és szilárd halmazállapotú anyagok (permetlé, műtrágya, vetőmag stb.) differenciált kijuttatására. Ezt a precíziós gazdálkodási műveletet végezhetjük földi eszközeinkkel is – a drónos kijuttatásra engedélyezett szerek körének bővülésével viszont várhatóan fokozódó mértékben támaszkodhatunk a kijuttató drónokra. Miért kijuttató – és nemcsak permetező – drón? Fontos tudni, hogy a légi növényvédelemre fejlesztett drónmodellek egy része lehetőséget biztosít arra, hogy repítőtárcsás szóróberendezés segítségével aprószemcsés anyagokat is kijuttathassunk a segítségükkel.

Repítőtárcsás szóróberendezéssel munkát végző DJI Agras T30 (https://www.axial.hu/gps/felszerelesek-a-digitalis-mezogazdasaghoz/mezogazdasagi-dronok/dji-agras-t10-t30 ) kijuttató drón. A permetlé tartály és szóróberendezés cseréje akár terepen is egyszerűen elvégezhető. Fotó – DJI.
Repítőtárcsás szóróberendezéssel munkát végző DJI Agras T30 kijuttató drón. A permetlé tartály és szóróberendezés cseréje akár terepen is egyszerűen elvégezhető. Fotó – DJI.

A kijuttató drónokra interneten keresztül tölthetjük le a korábban létrehozott táblakörvonalat vagy a kijuttatási térképet. Ha nem áll rendelkezésünkre ilyen térkép, a tábla szélén állva, „terepen” is létrehozhatjuk a kijuttatási tervet. Ebben az esetben nincs szükségünk egyébre a távirányítón kívül: az érintőképernyő egyszerű kezelőfelületén adhatjuk meg az összes szükséges beállítást. (Pl. akadályokat jelölhetünk meg, megadhatjuk a repülési sebességet, magasságot, a kijuttatott lémennyiséget és a védőtávolságot stb.) A drón automatikusan felszáll és bejárja a megadott útvonalat és a megszabott paraméterek alapján elvégzi a feladatát. Kézi beavatkozásra csak a lemerült akkumulátor cseréje, a tartály vagy szóróberendezés feltöltése, illetve a művelet biztonságát veszélyeztető váratlan esemény bekövetkezésekor van szükség. Feltöltési igény esetén a drón automatikusan visszatér a kiindulási pontra, leszáll, majd a feltöltést vagy akkucserét követően onnan folytatja a munkáját, ahol az megszakadt. Kijuttató drónt használva inputanyagot, vizet, és gázolajat takarítunk meg úgy, hogy egyúttal a környezet terhelését és a talaj tömörödését is csökkentjük. A folyamatos munkavégzéshez drónonként kb. három darab akkumulátorra, és a töltőberendezést kiszolgálni képes áramfejlesztőre lesz szükségünk.

DJI Agras T10 (bal oldal) és T30 kijuttató drónok. A kisebb testvér egy membránszivattyúval és négy fúvókával kb. 4 ha / óra, míg a T30 dupla dugattyús szivattyúval és 16 fúvókával kb. 12 ha / óra permetezési területteljesítményre képes. Fotó – DJI.
DJI Agras T10 (bal oldal) és T30 kijuttató drónok. A kisebb testvér egy membránszivattyúval és négy fúvókával kb. 4 ha / óra, míg a T30 dupla dugattyús szivattyúval és 16 fúvókával kb. 12 ha / óra permetezési területteljesítményre képes. Fotó – DJI.

Ha felkeltettük érdeklődését, további információkért és drónokkal kapcsolatos tartalmakért keresse az AXIÁL weboldalát és közösségi média felületeit!

Az AXIÁL Kft. kínálatában a szántóföldi gépek mellett a mezőgazdasági felmérő és kijuttató drónok, illetve tartozékaik is megtalálhatók. További információért kérjük, keresse területi képviselő kollégáinkat!

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?