2024. április 23. kedd Béla
Halat vennél karácsonyra? Akkor erről mindenképp tudnod kell

Halat vennél karácsonyra? Akkor erről mindenképp tudnod kell

agrarszektor.hu
A magyar hal kiváló minőségű és egészséges. Erre hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös sajtónyilatkozatában. A kiemelt halfogyasztási időszakban érdemes tudatosan vásárolni, és lehetőleg itthon megtermelt édesvízi halakból készült ételeket tenni a karácsonyi asztalra.  

Nagy István agrárminiszter kiemelte, a hazai halfogyasztás mintegy 35-40%-a a karácsonyt megelőző időszakra esik, ez egyes nagy haltermelők esetében akár az éves forgalom 60-70%-át is adhatja. A halfogyasztás az elmúlt években lassan, de folyamatosan növekedett, jelenleg 6,52 kg/fő/év. Az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy a jelenlegi egy főre jutó éves átlag halfogyasztás tovább bővüljön és ezen belül minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra magyar halak.

A hamarosan induló MAHOP Plusz pályázat forrásai segítik a haltermelés megújítását és kapacitásnövelését, így csökkentve az ország importfüggőségét, mivel a koronavírus-járvány is megmutatta, hogy törekednünk kell az önellátásra. A hazai termékek fogyasztásával ugyanis, nemcsak a magyar gazdaságot, hanem a magyar családok megélhetését is támogatjuk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Németh István, a MA-HAL elnöke elmondta, hogy az idei év haltermés szempontjából, sokkal jobb volt, mint a tavalyi esztendő, a bőséges csapadéknak köszönhetően a tavakat fel tudták tölteni a termelők az üzemi vízszintre, valamint a takarmányárak tekintetében is kedvező fordulat köszöntött be. A magyar haltermelők biztosítani fogják a karácsonyi asztalra a kiváló minőségű hazai halat. Hazánkban a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty, amelyből tavaly több mint 11 ezer tonna piaci méretű korosztályt halásztak le a 26 ezer hektáron gazdálkodó tógazdasági haltermelők, a második legnépszerűbb halfajunk az afrikai harcsa, ebből több mint 4 ezer tonnát termeltek a precíziós zárt rendszerekben. Karácsonykor is a ponty és az afrikai harcsa a legnépszerűbb hazánkban, ezeket követi a szürkeharcsa, a süllő, a busa, az amur és a kárász. Elmondható, hogy egyre több hal kerül feldolgozott, konyhakész formában a fogyasztók asztalára, ebben a kategóriában kiemelt az afrikai harcsa, a szálkamentes húsú hal jelentős része így kerül forgalomba.

A hazai élelmiszerellátáson kívül az akvakultúra ágazat komoly szerepet vállal a horgászati célú természetes vizek telepítésében is, ahová évente 5 ezer ezer tonna hal kerül kihelyezésre, így elmondható, hogy a horgászszervezetek a legnagyobb vevőink közé tartoznak. A vonatkozó weboldalunkon létrehoztunk egy karácsonyi halbolt keresőt, amin nem csak a halboltok, hanem a termelői halárusító pontok és megtalálhatóak.  

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, hogy a Kapj rá! halfogyasztást ösztönző kampány uniós célkitűzése volt az 5,7 kg/fő éves átlagos halfogyasztás 20%-kal való növelése, ami már négy 4 év alatt már 6,5 kg fölé emelkedett. A program indulása, 2017 óta csaknem 5 millió embert értek el, és 77 ezer adag ételt kóstoltattak különböző rendezvényeken - ismertette. Az édesvízi halfogyasztást népszerűsítő kampány hatékonysági vizsgálata is megmutatta, egyre többen választják az édesvízi halfajokat, amiben segítséget nyújtanak a konyhatechnológiákat bemutató kisfilmek és a receptek is. Bár a magyarok számára a halfogyasztás kiemelten a karácsonyi időszakra koncentrálódik, de érdemes egész évben halat fogyasztani magas omega-3 zsírsav, foszfor-, jód-, fluor-, szelén-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamin-tartalma miatt.

A hal fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát, sokat segíthet például a stressz leküzdésében vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti az időskori szellemi leépülés kockázatát, sőt az allergiás megbetegedések megelőzésében is segíthet.

Lucenko Viktória, az Auchan Magyarország vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az áruházlánc örömmel vesz részt a hazai halfogyasztás népszerűsítésében. Elsősorban a minőségi, széles választékunkkal és egyben kedvező áraikkal szeretnék halvásárlásra ösztönözni a vásárlókat egész évben. Támogatják a hazai halgazdaságokat, éves szinten az általunk forgalmazott friss halnak körülbelül 98%-át hazai halkereskedő partnerektől szereznek be. Miután hazánkban még mindig leginkább karácsonykor kerül az asztalra hal, ezt az időszakot természetesen kiemelten kezelik, ezért a halpulton kívül élőhalat is árulnak több áruházukban is. Aki pedig nem szeretne az előkészületekkel bajlódni, számos konyhakész haltermékből válogathat.

Az ünnepi időszakban az egész ponty, a pontyszelet, a pontyfilé, a ponty belsőség, az afrikai harcsafilé, a busaszelet és a busafilé a legkeresettebb, de kapható nálunk pisztráng és olyan különlegesség is, mint a szürkeharcsafilé, ami a helyi gazdákat támogató „Gazdától az asztalig” programunk terméke. Mindemellett az Auchan tengeri hal és a tenger gyümölcsei választéka is gazdag. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!