Elképesztő, ami a magyar borokkal történik: ezt sokan nem gondolták volna

Elképesztő, ami a magyar borokkal történik: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
2022-ben Magyarország az Európai Unió hatodik legnagyobb bortermelője volt, míg területarányosan az ötödik volt a rangsorban. Az európai országokban összesen 16 milliárd liter bort termeltek meg a 2019-es évben. Hazánkban 358 millió litert termeltek.

Az Európai Unió statisztikai hivatala a héten már publikálta tagállamainak mezőgazdasági teljesítményére vonatkozó adatait a tavalyi év alapján. Azonban csütörtökön elmélyedve a témában az európai országok bortermelését vette górcső alá a hivatal. A felmérés alapján az európai országokban összesen 16 milliárd liter bort termeltek meg a 2019-es évben - írja a Világgazdaság az Eurostat alapján. Ezzel hazánk Németország (705 millió liter) és Görögország (124 millió liter) között helyezkedett el. Európában és egyúttal a világon is 5,5 milliárd literrel a vitathatatlan bortermelési bajnok Olaszország volt 2019-ben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az EU-s országok közül az ezüstérmes Spanyolország lett (4,3 milliárd liter), a harmadik helyezett pedig  Franciaország (3,4 milliárd liter) következik. Mint az adatokból kiderült, Magyarországon több mint 3850 liter bort állítottak elő területarányosan, így itt volt az ötödik legtermékenyebb a bortermelés a tavalyi évben. Ezzel az aránnyal már megelőzzük Németországot (1970 liter), és elérhető távolságba kerül Franciaország (6120 liter) termelékenysége is. A területarányos adatok tekintetében is Olaszország vezeti a ranglistát egy elképesztő 18 ezer liter per négyzetkilométeres mutatóval. A sorban Spanyolország követi őket (8520 liter) és Portugália (7950 liter). Mindeközben az EU tagjai több mint 7,1 milliárd liter bort exportáltak 2019-ben, míg ebben a tekintetben is a csúcstartók ugyancsak:

  • Olaszország 1,1 milliárd literrel,
  • utána következik 800 millió literrel Franciaország
  • és harmadik helyen pedig Spanyolország 700 millió literes piaci részesedéssel.

Az unió importjának (4,8 milliárd liter) tekintetében a borok 84 százalékát belülről szerzi be, míg az exportjának a zömét(57 százalékát) szintén az unión belüli kereskedelem teszi ki. A legnagyobb mennyiségben az Egyesült Királyságba és az Egyesült Államokba szállítottak az unión kívülre a tagállamai

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!