Váratlan fordulat a fúrt kutak ügyében: nem úgy van, ahogy sokan hiszik

Váratlan fordulat a fúrt kutak ügyében: nem úgy van, ahogy sokan hiszik

agrarszektor.hu
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízkészletvédelmi országtérképén piros foltokkal jelölték azokat a területeket, amelyek vízkészletvédelmi szempontból kockázatos, vagyis a felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny és fokozottan érzékeny területnek számítanak. Vannak tehát olyan helyek, ahol be kell jelenteni a fúrt kutakat annak ellenére, hogy elvben ingyenes a használatuk. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen mély, illetve az sem, hogy kockázatos területen van-e vagy sem a háztartási kút. Érdemes leellenőrizni a térképen, hiszen piros folt esetében bizony be kell jelenteni a kutat.

A háztartási kutak engedélyezésében a legfontosabb az - amellett, hogy beleesik-e a terület a kockázatosba vagy sem -, hogy tisztában legyen azzal a tulajdonos, az üzemeltető, hogy milyen mély az adott kút - írja a beol.hu. Ennek alapján pedig tudnia kell, hogy a mélysége eléri-e az 50 métert; hogy érinti-e az első vízzáró réteget. Lényeges az is, hogy a kút háztartási célokat szolgál-e. Legfeljebb évi 500 köbméter vizet lehet használni, és kizárólag ivóvízellátásra, háztartási szükségletek kielégítésére, azaz például tisztálkodásra, a gyep locsolására.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízkészletvédelmi országtérképén piros folt jelöli a kockázatos területek, így  látszik, hogy komolyabb, összefüggő kockázatos területek fordulnak elő például Gyulán, Újkígyóson, Medgyesegyházán, Tótkomlóson, Dombegyházon; míg Békéscsabán csak apró foltokat lehet látni. Olyan terület, ahol 15 méternél hamarabb megjelenik az első vízzáró réteg, csak kevés akad Békés vármegyében: például Békéscsaba belvárosában, Gyulán, Szarvas, Gyomaendrőd és Körösladány környékén, valamint Délkelet-Békésben.

Ha a kút kockázatos, tehát vízkészletvédelmi szempontból védendő területen van, vagyis olyan háztartási kút, amelynek mélysége nem éri el az 50 métert és az első vízzáró réteget sem, de piros folttal érintett területen található, akkor december 31-ig engedélyeztetni szükséges az illetékes jegyzőnél. Ezt jövőre is az illetékes vízügyi hatóságoknál lehet megtenni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!